Organska proizvodnja budućnost je za Srebrenicu i Bratunac

U Srebrenici je danas održan seminar na temu „Organska proizvodnja povrća i jagodičastog voća“, sa akcentom na organski uzgoj paprike i maline za poljoprivrednike iz opština Srebrenica, Bratunac i Milići.

Predavanje su držali stručnjaci iz oblasti organske proizvodnje, a seminar su otvorili predstavnici Organske kontrole “OK” BiH koja se bavi certifikacijom i standardima za organsku proizvodnu i preradu, kao i Poljoprivredna zadruga “Agro Food”, Regionalna savjetodavna služba Bratunac, te Savjetodavni poljoprivredni centar “Gaj” iz Mostara.

“Upoznali smo poljoprivredne proizvođače o organskoj proizvodnji voća i povrća, a govorili smo o malini i paprici. Istakli smo načine o upotrebi preparata koji se koriste u zaštiti a koji su odobreni u svijetu”, rekla je profesor doktor Jadranka Pejičić iz Savjetodavnog poljoprivrednog centra “Gaj” iz Mostara i profesor Agromediteranskog fakulteta Univerziteta “Džemal Bijedić” Mostar.

Region Srebrenice i Bratunca nekada je bio industrijski kraj, međutim industrija nije obnovljena i danas ova regija ima odlične uslove za razvoj organske proizvodnje što je prepoznala Fondacija „Bauern helfen Bauern“ Salzburg/Bratunac i odlučila pomoći.

“Važno je da vodimo računa o zemlji koju ostavljamo budućim generacijama, tako da organska proizvodnja voća i povrća ima i ekološku svijest. Namjera nam je da naredne godine organizujemo niz predvanja na temu organske proizvodnje kako bi ljudima pružili mogućnost da se bave ovom proizvodnjom i upoznaju bolje”, kaže izvršni direktor Fondacije Bhb Namir Porić.

On ističe da je ova fondacija planirala podržati rad proizvođača koji pokažu interes u organskoj proizvodnji a ključni cilj je samozapošljavanje i izvoz proizvoda.

Fondacija “Bauern helfen Bauern” u regiji Birač aktivna je od 2002. godine kroz razne projeke podrške povratku, izgradnje montažnih kuća, podsticaja u poljoprivredi i mehanizaciji, kao i zapošljavanju, direktne i indirektne pomoći ljudima, zdravstvenoj njezi, stipendijama za učenike i studente, izgradnji infrastrukture, ali i umjetnosti i kulturi.

You must be logged in to post a comment Login