Opština Srebrenica – Situacija i dalje kritična

Kiša koja već treći dan pada izazvala je brojne probeme građanima opštine Srebrenice.

“Dio Soloćuše, Gostilja, Žuti most, Plavi most, Potočari su najviše pogođeni rijekom Križevicom koja je dosta nabujala, imamo dosta pritoka od Slatine, Šušnjara koje potpomažu nabujale rijeke,” rekao je Bego Bektić, v.d. načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti opštine Srebrenica u telefonskom razgovoru za naš Portal.

“Tokom 10 km duge rijeke Križevice svo stanovništvo je sigurno. Nema ugroženih života, što je najbitnije,” izjavio je Bego Bektić.

Objekti nedaleko od rijeke Križevice su većinom poplavljeni, Civilna zaštita ulaže napore kako bi se objekti i stanovništvo zaštitilo i kako ne bi došlo do većih materijalnih šteta. Ugroženom stanovništu Civilna zaštita dostavlja pitku vodu i hranu.

Na područiju teritorije opštine Srebrenica pojavila su se mnogobrojna klizišta a od 9.00 sati uvedeno je vanredno stanje u opštini a očekuju se padavini naredna dva dana.

“Civilna zaštita i Opština Srebrenica, na čelu sa načelnikom Durakovićem ulaže sve napore kako bi se zaštitlo i evakuisalo stanovništvo”, kazao je Bektić.

Civilna zaštita ulaže sve napore kako bi se poplave spriječile u mjestu Žuti most gdje je preprošle godine bilo najgore za stanovništvo tog kraja.

“Pokušavamo vodu da preusmjerimo van domaćistava na Žutom mostu jer poplave najviše prijete uz samu obalu rijeke Križevice,” rekao je Bego Bektić.

Skelani su odsječeni od Srebrenice na dijelu puta Bujakovići gdje se pojavilo klizište i nadležni su obavjestili Zvornik puteve, odron će biti saniran tokom dana.

Najopasnija situacija je na bujičnim potocima te shodno tome na tim lokacijama Civilna zaštita je angažovala mašine.

Veliki broj mostova na teritoriji opštinie Srebrenica je odsječen tokom poplava pa je prilaz određenim lokacijama otežan što za članove Civilne zaštite tako i mašine.

Kako saznajem vodostaj rijeke Križevice na lokalitetetu iza gradske džamije opao je za 30 cm, javili su nam građani koji žive u tom naselju.

Odroni su na putnim pravcma i u MZ Kostolomci gdje su odsječena sela Ćosići i Lazići. Sa vodovoda u Ćosićima se napajaju cijeli Skelani vodom a prilikom odrona zemlja je pokidala glavnu vodovodnu cijev sa koje se napajaju čitavi Skelani te su svi stanovnici bez vode. Odroni su i prema selu Gručići u MZ Crvica tako da je i ovo stanovništvo odsečeno, prenose Prijatelji Srebrenice.

Pripadnici Civilne zaštite su na terenu.

You must be logged in to post a comment Login