Opština Srebrenica će uložiti 1,5 milion KM u “Cimos” u Potočarima

Autor: M. Kojić

Nedavno se održao sastanak predstavnika Opštine Srebrenica, UNDP-a kancelarije u Srebrenici i “Cimosa”, pogona u Srebrenici. Tema ovog sastanka bili su problemi, kao i dalji koraci ovog preduzeća koje zapošljava više od 100 radnika, inače jedne od prvih fabrika u Srebrenici.

Tokom razgovara tražene su mogućnosti za eventualnu podršku navedenoj firmi, kako bi se svi zaposleni zadržali u firmi, te firma opstala na području naše opštine, a i stvorili uslovi za zapošljavanje novih radnika, stoji na zvaničnoj web stranici Opštine Srebrenica.

Razgovarali smo sa savjetnikom za privredu u Opštini Srebrenica, Ćazimom Salimovićem o položaju privrede, problemima kao i planovima Opštine Srebrenica kako bi se riješila nezaposlenost i obnovila privreda ali i o pogonu “Cimosa” u Srebrenici.

“Preduzeće “Cimos” u četiri zemlje, Slovenija, Hrvatska, Srbija i Bosna i Hercegovina, je u velikim ekonomskim problemima jer je preduzeće prezaduženo, negdje oko 400 miliona eura i preduzeće, u svim zemlja, se nalazi u predstečajnim postupkom. Predstečajni postupak traje već četvrti mjesec, odobreno im je pet mjeseci da pokušaju ozdraviti, ako ne ozdrave, onda, već polovinom novembra kompletan sistem ide u stečaj”, izjavio je za eSrebrenica Ćazim Salimović.

Pozitivno je što će se zadržati svi pogoni u našoj zemlji koji posluju profitabilno, to su pogoni u Gradačcu i Novom Travniku, dok Sarajevo, Zenica i Srebrenica rade sa gubicima.

“Da ne bi došli u situaciju da u stečajom postupku ove tri fabrike odu u likvidaciju mi činimo maksimalne napore da sačuvamo našu fabriku i u tom smislu već smo dogovorili pomoć našoj fabrici i to smo prezentirali upravi “Cimosa”, oko 1,5 milion KM, bez pomoći Republike Srpske, sa njima ćemo imati razgovore da vidimo šta nam oni još mogu pomoći i da sačuvamo našu fabriku i sva radna mjesta u fabrici”, rekao je Salimović.

Ono što je važno, to je da Opština Srebrenica neće pomoći pogon “Cimos” u formi donatorske pomoći već će se za ta sredstva kupiti nove mašine, programi i biće u vlasništvu Opštine Srebrenica.

“Ako bi se ponovo desilo da “Cimos” dođe u krizu i da žele zatvoriti fabriku, nama ostaju naše mašine da mi to možemo ponuditi novom, potencijalnom vlasniku da nastavi proizvodnju”, rekao je Salimović.

Koperskoj kompaniji “Cimos” uspjelo je da u utvrđenim rokovima izradi plan za restrukturiranje. Prema tom planu, Društvo za upravljanje potraživanjima banaka (DUTB) i poslovne banke će u osnovni kapital “Cimosa” pretvoriti oko 200 mil EUR potraživanja (od ukupno oko 350 mil EUR potraživanja). Banke će otpisati manji dio potraživanja. Preostali iznos društvo treba platiti do 2026. Time bi insolventost društva trebala biti eliminirana, piše SEEbiz.

Kako saznajemo, proizvodnja u ovo fabrici, pogon u Srebrenici, se odvija normalno.

You must be logged in to post a comment Login