Opština Brtunac obezbijedila jednokratnu pomoć za oko 260 penzionera

Za oko 260 penzionera sa najnižom penzijom Opština Bratunac je ove godine obezbijedila jednokratnu pomoć u visini od 100 KM, rekao je načelnik ove opštine Lazar Prodanović.

Danas je održan prijem za više od 100 penzionere sa najnižom penzijom u ovoj opštini koji su potpisali ugovore o isplati jednokratne pomoći koja će biti isplaćena do kraja sedmice.

Ranije je jednokratna pomoć uplaćena za 150 penzionera sa najnižom penzijom.

Lazar Prodanović rekao da zna u kakvoj situaciji žive penzioneri i da je ovo samo mala pomoć, ali da kao opština moraju uraditi mnogo više.

“Ovo je samo jedna mjera pomoći penzionerima. Kroz Centar za socijalni rad mjesečno isplaćujemo 60.000 KM za socijalna davanja među kojima su i penzioneri. Tu je i Udruženja penzionera Bratunca koji ove godine imaju uvećan budžet i iznosi 20.000 KM. Znam da sve to nije dovoljno, ali kao lokalna zajednica moramo uraditi mnogo više za penzionere čiji je broj veći od broja zaposlenih u ovoj opštini”, rekao je Prodanović.

On je pozvao i odbornike iz lokalnog parlamenta da zajedno rade na stvaranju boljih uslova za život u ovoj opštini, da budu odgovorniji i da zajedno rade na zadržavanju stanovnika i smanjenju migracija, ali i povratku onih koji su otišli.

„Ove godine smo zbog duplih funkcija isplatili 300.000 KM na ime plata i doprinosa što je previše i za mnogo veće i bogatije opštine. Taj novac bi mogao da bude iskorišten za socijalna davanja i unapređivanje kvaliteta života u ovoj opštini, zato je važno da svi zajedno budemo odgovorniji i radimo u interesu građana“, naglasio je Prodanović.

Zahvaljujući Vladi Republike Srpske kao i drugim državnim institucijama Opština Bratunac je sanirala dugovanja koja su po njegovom dolasku bila 1,4 miliona KM, a realizuju se i drugi projekti uređenja opštine.

Prodanović je naglasio da je jedna od primarnih podsticaja ove godine bila i ona za rađanje djece gdje je tokom ove godine isplaćeno 67.000 KM za prvo, drugo, treće i više djece i da će se nastaviti sa podrškom tih kategorija i naredne godine.

Udruženja penzionera iz ovog mjesta je počekom godine za 500 penzionera isplatilo po 50 KM jednokratne pomoći, a većinu sredstava obezbijedili su kroz podršku Opštine Bratunac i članarine.

You must be logged in to post a comment Login