Opera „Naciketa“ skreće pažnju na djecu u ratu

Nova savremena kamerna opera koja spaja indijsku klasičnu i zapadnu savremenu muziku bavi se djecom kroz iskustva poznatog kompozitora i profesora, velikog prijatelja BiH, Nigela Osborna iz Velike Britanije i čileansko-američkog pisca Ariela Dorfmana.

Nigel 1994. godine dolazi u Bosnu i Hercegovinu i sa Goranom Simićem, godinu dana kasnije, pravi prvu operu “Evropa“, nakon čega ostvaraju saradnju i stvaraju mnoga djela mađu kojima je i opera “Razlike u rušenjima” inspirisana sevdahom i ratnim dešavanjima u BiH.

Opera „Naciketa“ u sebi ima i elemente iskustva u radu Nigela iz naše zemlje, gdje je radio kao muzički terapeut sa djecom iz Sarajeva, Mostara, Srebrenice, Hrvatske, u većini svjetskih zemalja gdje su vođeni ratovi, kojima je “muzikom” želio ublažiti posljedice traumatskih iskustava iz ratova i pomoći im da život nastave dalje.

Ova opera nudi alternativne kulturne puteve za istraživanje budućnosti djece koja bježe od ratova i u situacijama zlostavljanja i straha, a sve sa ciljem da se izgradi veća svijest o dječijim pravima u nadi da će se publika osjećati dirnutom da primijeni značaj brige o djeci, posebno u ratnim i poslijeratnim vremenima.

Dvojica glavnih aktera, muzika i dječak, Naciketa, vode prepirku sa smrću, Yamom, i sudbinom izgubljene djece našeg vremena. Dječaka Naciketu muzika spašava, tješi i pomaže mu da zamisli drugačiju i bolju budućnost.

Muzika ove nove savremene opere prožeta je indijskim ragama, drevnom indijskom formom pjesme, Dhrupadom i tamnim urbanim ritmovima Afrike.

Ovo veliko ostvarenje našlo se i na nominaciji za uži izbor „Nagrade za operu 2020“ za koju možete glasati i učitniti da se kroz ovu operu čuje i glas djece iz Bosne i Hercegovine.

You must be logged in to post a comment Login