Oni posade 111 stabala kad god se rodi djevojčica

Stanovnici sela Piplantri u Indiji imaju fantastičnu tradiciju povodom rođenja svake djevojčice – to proslave sadnjom 111 novih stabala.

Ovaj običaj zaživio je 2006. godine nakon što je kći bivšeg seoskog predsjednika umrla vrlo mlada. On je tada svima rekao kako će se od tada cijeniti život svake djevojke u selu. Od tada do danas posadili su više od 250.000 stabala.

Osim toga, svi roditelji djevojčica potpisuju izjavu u kojoj stoji obećanje da će njihova kćer dobiti dobro obrazovanje i neće biti u braku prije navršene 18. godine života. Ovi običaji vrlo su neobični za tu zemlju jer su tamo žene često potcijenjene. Inače, u tom selu živi nešto više od 5000 stanovnika, odnosno 1100 obitelji, a imaju i svoju web stranicu.

Mještani dobro brinu o drveću, čak u njihovoj blizini sade aloa veru kako bi drveće štitila od termita. Postupno su shvatili kako od mnoštva aloa vere mogu praviti razne proizvode, što je, malo po malo, preraslo u značajan izvor prihoda za selo. Za ovo selo znaju reći kako se bavi eko-feminizmom jer promiče ženska prava i brine za okoliš. Zašto sade upravo 111 stablo, nismo saznali.

Izvor: 24sata.hr

You must be logged in to post a comment Login