Omladinsko pozorište “Fetus”

Neformalno – omladinsko pozorište „Fetus“ nastalo je 10. decembra 2011. godine.

“Fetus” je uvek bila jedna, do tada, ne ostvarena želja i ideja koju smo nosili sa sobom jer svi osnivači ove pozorišne grupe, Aleksandra, Verica, Marizela, Tijana, Ljubiša i ja, svoje prve korake na scenu učinili smo zahvaljujući radionicama koje su održavali “Muzičari bez granica” jos davne 2002. godine kako bi kasnije pomogli u osnivanju “Dječijeg muzičkog pozorišta” u Srebrenici s kojim smo pripremali pozorišne predstave sa decom.

Tokom svog rada sa mlađom decom uvek je postojala potreba da se i mi vratimo na scenu i ponovo osetimo toplotu spot reflektora ali nikada nije bilo pravo vreme do 2011. godine.

Tada je počelo putovanje za “Fetus”, prvu predstavu smo pripremili u roku od 10 dana, kako bi nastupili na zimskom pozorišnom festivalu “Cultural Pump-Up” u Srebrenici, “Zemlja iznad svih nas” za koju sam imao čast da budem dramaturg i režiser. Iako smo predstavu pripremili za samo 10 dana uspeli smo da je odigramo 3 puta u Srebrenici, otvorili pozorišni festival “Bitef Polifoniju” u Beogradu, igrali na Brijunima pred Radom Serbedžijom kao i u Engleskoj (na Engleskom jeziku) u sklopu projekta “Wake Up”.

10. decembra 2012. godine kao poklon za rođendan odigrali smo našu drugu predstavu “Prenatalni period” za koju sam ponovo imao čast da budem dramaturg i režiser, ovu predstavu smo takođe odigrali 3 puta u nasem gradu od kojih je jednom na Engleskom jeziku u sklopu projekta “Like a Film in my mind”.

Nakon svega sto se izdešavalo “Fetusu” za tako kratak period došao je i period priprema za fakultet nakon čega smo odlučili da “Fetus” stavimo na pauzu i sačekamo da ponovo dođe trenutak kada ćemo uzdrmati Srebrenicu i okolinu.

“Fetus” je postigao cilj, da prodrma Srebrenicu i izvadi kulturu iz “mrtvih”, ali to ne bi trebalo sada da stane, mi se predstavaljamo kao delić nade da mladi mogu da promene nešto, da mogu da osnuju nesto i da postignu velike stvari.

Ovaj FETUS ce se još razvijati.

Piše: Filip Jokanović – jedan od osnivača „Fetus“ pozorišne trupe

Omladinsko pozorište Fetus

E-mail: filip.jokanovic@hotmail.com

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply