Okruglim stolom obilježeno 120 godina od rođenja književnika Zvonimira Šubića

Danas je u Narodnoj biblioteci Srebrenica održan okrugli sto na temu „120 godina od rođenja književnika Zvonimira Šubića“ čime je završen program 4. Prosvjetno-kulturniog zbora „Stopama Luke Milovanova Georgijevića“.

Na ovu temu iz svog ugla govorili su msr Milan Gromović, Dejan Kolović i Marko Milovanović.

O književnom radu govorio je Milan Gromović koji se osvrnuo na njegova djela i same procese u prošlom vijeku koji su uticali da ovaj književni, da li slučajno ili namjerno bude zaboravljen.

Šubić se rodio u Srebrenici gdje se školovao, da bi školovanje završio u Beogradu. Službovao je u Beogradu, Sarajevu, Banja Luci.

O doživljaju i analizi romana “Kad se carstva mijenjaju” govorio je Dejan Kolović. On je rekao da je u tom romanu opisana Srebrenica, dio istorije, ali i Zvonimirov život, porodica i ljudi sa posebnim odnosom prema značaju obrazovanja.

Marko Milovanović je pored osnovnih podataka o Šubiću govorio i o Narodnom univerzitetu Zvonimir Šubić koji uspostavljen nakon četiri godine od smrti ovog pisca, 1960. što je bio stub obrazovanja, kulture i informisanosti u Srebrenici.

Iz Narodnog univerziteta formirano je kino, biblioteka, radio, Srebreničke novine i mnogo toga drugog što je do danas ostavilo traga u istoriji ove male varošice.

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“, koje je organizator 4. Prosvjetno-kulturnog zbora „Stopama Luke Milovanova Georgijevića“, jedino je vratilo sjećanje na Zvonimira Šubića, pokrenuvši nagradu za kratke priče koja nosi ima po ovom istaknutom bosanskohercegovačkom piscu iz Srebrenice.

Svi učesnici ovog okruglog stola istakli su značaj štampanja knjiga koje je Šubić objavio i njegov povratak, ali i brigu o jednom najznačajnijem piscu prošlog vijeka koji je gotovo zaboravljen.

Danas je otvorena izložba fotografija „Crkve i manastiri na području Srebrenice“ autora Srđana Stevanova i Neđe Katanić.

4. Prosvjetno-kulturni zbor „Stopama Luke Milovanova Georgijevića“ počeo je 17. novembra promocijom radio – drame „On, život i g-đica Smrt“, autora Dejana Kolovića i petog broja časopisa za kulturu, književnost i umjetnost „Srebrni vijenac“.

Dan kasnije su uručene nagrade sa konkursa nagrađenim autorima što je bila centralna manifestacija programa.

Prvog decembra održan je prvi okrugli sto na temu „Srebrenica u srednjem vijeku“, a današnjim drugim zvanično se zatvara 4. Prosvjetno-kulturni zbor „Stopama Luke Milovanova Georgijevića“.

Organizator manifestacije je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ iz Srebrenice.

You must be logged in to post a comment Login