Okrugli sto – “Povjerenje i razvoj u izgradnji mira“

Okrugli sto će biti održan u okviru projekta PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) Međunarodne agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira Catholic Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom BK BiH, Forumom građana Tuzle i Helsinškim parlamentom građana Banja Luka koji će se održati u sali Opštine Srebrenica u petak, 19.09.2014. u 10:00 časova.

Na okruglom stolu se očekuje učešće predstavnika lokalnih vlasti, civilnog društva, medija, vjerskih zajednica i poslovnog sektora iz Srebrenice.

Cilj održavanja okruglog stola je da se kroz interaktivno djelovanje svih učesnika identifikuju aktivnosti za koje lokalna zajednica smatra da su potrebne, pored onih koje su predviđene projektom. To su aktivnosti za koje će učesnici ovoga okruglog stola iskazati zainteresovanost, a koje treba da doprinesu izgradnji razumijevana i povjerenja, s posebnim osvrtom na razvojnu komponentu koja bi trebala doprinijeti poboljšanju socijalne situacije u ove dvije zajednice, ali i šire.

Također bi bilo poželjno da i predstavnici lokalne zajednice i nevladinih organizacija prezentiraju i svoje aktivnosti koje planiraju realizirati u budućnosti, jer kao nosioci ovoga projekta želimo da u okviru ostvarivanja naših zajedničkih ciljeva uvrstimo i neke od tih aktivnosti u realizaciji čitavog ovog projekta, poštujući na takav način i potrebe lokalnih zajednica i zajednički učestvujući u izgradnji mira.

Moderatori okruglog stola će biti Vehid Šehić, Forum građana Tuzla (partner u okviru projekta PRO-Budućnost) i Nerzuk Ćurak/Miodrag Živanović/Vlatko Kraljević (dio ekspertnog tima projekta).

Svrha projekta PRO-Budućnost je da se ponovo izgradi povjerenje i pouzdanost među građanima svih nacija. Premisa projekta PRO-Budućnost je da ako građani BiH, podržani od strane ključnih uticajnih aktera, vjeruju jedni drugima i zajedno prevazilaze društvene podjele, onda će konstruktivno zagovarati promjene koje će zauzvrat voditi ka dobrobiti društva, te ekonomskom i socijalnom prosperitetu. U periodu od nekoliko godina takve promjene mogu obuhvatati povećanu odgovornost i transparentnost vlasti, kampanje zasnovane na socijalnim i ekonomskim pitanjima, unaprijeđene javne usluge na svim nivoima vlasti i stabilniju ekonomsku i političku klimu, što može privući više direktnih stranih investicija u BiH. Takve promjene bi doprinijele dugoročnom cilju dovođenja BiH bliže euroatlantskim integracijama.

Svoje učešće potvrdite putem emaila sinisa.sajevic@carbkbih.com.ba ili putem telefona 063/690-432.

You must be logged in to post a comment Login