Oko Srebrenice sve češće noćne straže, buka, vatra i lavež pasa

Od sredine ljeta pa dok se ne prikupe plodovi rada sve češće su noćne straže na poljima kukuruza, krompira i drugih kultura.

Poljoprivrednici kažu da godinama imaju problem sa divljim svinjama koje za jednu noć znaju da im unište sve ono što su radili tokom čitave godine.

Ovih dana bili smo u prilici da se susretnemo sa desetinom poljoprivrednih proizvođača koju su nam rekli da je nastala prava najezda divljih svinja. Zbog toga će štete od divljih svinja na poljoprivrednim posjedima biti mnogo veća nego što se u prvi mah procjenjuje.

Da bi zaštitili svoje usjeve, lokalni poljoprivrednici se sami organizuju. Nakon napornog rada na imanjima tokom dana, noći provode u njivama.

Zahida Efendića (67), uglednog poljoprivrednika i domaćina iz Gornjih Potočara kod Srebrenice, preksinoć smo pronašli u njivi Kula, iznad sela.

“Divlje svinje iz noći u noć uništavaju sve veće poljoprivredne površine pod kukuruzom i ostalim kulturama. Noćne straže, lupanje u metalne predmete i lavež pasa kao da nimalo ne uznemiravaju ove štetočine koje prosto preoru i izgaze parcelu u kojoj se nađu”, priča Efendić.

Hidajet Merdžić iz Gostilja kod Srebrenice, kaže da na površini od dva i po duluma ima zasijan kukuruz, koji je uprkos suši, ove godine rodio kao nikad i da najednom stablu ima po tri klipa.

“Parcela je ograđena bodljikavom žicom, ali to za divljač nije dovoljna prepreka. Divlje svinje još nisu počele dolaziti u moju njivu, ali ja za svaki slučaj noću čuvam kukuruz, jer ako se navade gotovo je. Sreća je što u šumama ima voća te divljač još nije dalje krenuo u potragu za hranom”, rekao je Merdžić.

Hajrudin Avdić iz Zelenog Jadra kod Srebrenice skoro dva mjeseca boravi na svojim njivama.

Kada je kiša svinje dolaze prvim mrakom, a ostalim noćima oko 23 sata. Kako kaže, kada upadnu u usjev, posebno s mladim, teško ih je istjerati, lome stabla i jedu klipove kukuruza.

U Srebrenici postoji Lovačko društvo „Javor“ koje povremeno organizuje hajke na divlje svinje, ali su rezultati neznatni.

Stanovnici sela traže hitno rješenje i organizovanje masovnijih hajki radi uništena prekobrojnih štetočina.

Trenutno ne postoji nikakva nadoknada iz budžeta Opštine Srebrenica za divlje svinje, a one kao da to znaju i za jednu noć unište kompletan rod na poljima.

You must be logged in to post a comment Login