Oko 20 odsto građana BiH konzumira alkohol na radnom mjestu

Portal Posao.ba tokom januara proveo je online istraživanje na uzorku od 650 ispitanika. Cilj istraživanja bio je ispitati koliko građani bIh koji posjećuju portal konzumiraju alkohol na radnom mjestu, te kako se to odražava na obavljanje radnih zadataka u toku radnog vremena.

Rezultati istraživanja pokazuju da 18,6 odsto ispitanika redovno ili s vremena na vrijeme konzumiraju alkohol tokom radnog vremena.

Od ukupnog broja ispitanika koji su odgovorili da konzumiraju alkohol tokom radnog vremena, najveći procenat otpada na pozicije srednjeg menadžmenta (32,7 odsto) i nižeg menadžmenta (26,9 odsto).

Svega 15,4 odsto ispitanika na nekoj od pozicija top menadžmenta i 13,5 odsto vlasnika kompanija konzumira alkohol tokom radnog vremena.

Gledano prema zanimanjima, najveći procenat ispitanika koji konzumiraju alkohol tokom radnog vremena rade u oblasti administracije (15,4 odsto), prodaje (13,5 odsto), zdravstva (14,2 odsto) te ugostiteljstva (9,6 odsto).

Na pitanje konzumiraju li alkohol veče uoči radnog vremena, 36,9 odsto ispitanika odgovorilo je potvrdno, a njih 46,7 odsto ispitanika odgovorilo je da konzumacija alkohola veče uoči radnog dana uopšte ne utiče na njihovu radnu produktivnost, dok je njih 18,3 odsto izjavilo da ih onesposobi u određenoj mjeri.

Među ispitanicima koji konzumiraju alkohol veče uoči radnog dana, najviše je onih na pozicijama srednjeg menadžmenta (36,3 odsto) i nižeg menadžmenta (29,2 odsto).

Interesantan je podatak da svega 6,7 odsto vlasnika kompanije i tek 11,3 odsto top menaždera konzumira alkohol veče uoči radnog dana.

Od ukupnog broja ispitanika koji su izjavili da konzumiraju alkohol uoči ili tokom radnog dana, najviše ih je u dobi 25-34 godina (28 odsto), dok je druga najzastupljenija skupina u dobi 35-44 godina (11 odsto).

Najčešće situacije kada konzumiraju alkohol tokom radnog vremena su poslovni ručkovi ili uredske zabave, dok je 7,5 odsto ispitanika izjavilo da konzumiraju alkohol tokom radnog vremena bez nekog određenog povoda.

Izvor: Nezasvine

You must be logged in to post a comment Login