Održano književno veče “Stvaraoci zavičaja Luke M. Georgijevića”

U sklopu treće aktivnosti ovogodišnje pete kulturno-prosvjetne manifestacija „Stopama Luke Milovanova Georgijevića“ održano je književno veče “Stvaraoci zavičaja Luke M. Georgijevića”.

Predstavljeni su pisci Cvetko Stojkanović i Dejan Kolović.

Marko Milovanović, predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Srebrenica koje je zajedno u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srebrenica pokrenulo ovu manifestaciju rekao da su zavičajni pisci često nepravedno zaboravljeni, najčešće zbog stroge cenzure i komunističkog režima.

Svoj dosadašnji književno-istraživački rad predstavio je Cvetko Stojaknović, rođen u Crvici, a radni i životni vijek provodi u Bajinoj Bašti.

O njemu je govorio urednik njegovih knjiga Obrad Dodić rekavši da je Stojkanović svoji prvu knjigu, monoografiju “100 godina crkve u Crvici” objavio u 61. godini, 2009. i od tada je objavio još nekoliko vrijednih dijela.

Njegove teme su hronike jednog vremena koje obuhvataju antički period pa do danas u Srednjem Podrinju. Bavio se temama stradanja Srba od Prvog svjetskog rata do danas, oslobođenju od ropstva, razvoju duhovnosti i drugim temama koje je obrađivao kroz istraživački i književni rad.

Urednik Časopisa za kulturu, književnost i umjetnost „Srebrni vijenac“ Dejan Kolović predstavio se sa nekoliko pjesama i najavio izdanje svoje prve knjige koja će naredne godine biti objavljena nakon nagrade na 7. Drinskim književnim susretima u Zvorniku.

Svoje predstavljanje Kolović je počeo sa dječijom pjesmom jer je Luke M. Georgijevića bio prvi pisac za djecu.

U sklopu zbora „Stopama Luke Milovanova Georgijevića 2023“ planirana su još dva događaja na kojima će biti uručene i literarna nagrada „Živan Jovanović“ Matiji Blagojeviću iz Srebrenice, a stipendiju “Luka M. Georgijević” Nini Božić.

You must be logged in to post a comment Login