Održani susreti bibliotekara u Višegradu

U okviru programa “Višegradske staze”, kulturne manifestacije posvećene Ivi Andriću, juče su u Višegradu održani 18. susreti bibliotekara Republike Srpske na kojima je za najboljeg menadžera u prošloj godini proglašena LJiljana Petrović Zečević, a za najbolju biblioteku Narodna biblioteka iz Srebrenice.

Njima je pripala nagrada “Đorđe Pejanović”, a novčanog dijela tog priznanja oba nagrađena odrekla su se kao pomoć postradalim bibliotekama od poplave.

Nagrada najboljem bibliotekaru, prema riječima predsjednika Komisije Društva biblitekara za nagrade Svetlane Đurđević, nije dodijeljena jer niko od predloženih nije ispunio uslove.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture Biljana Bilbija istakla je da su se bibliotekari u katastrofalnim poplavama pokazali jedinstveni i humani kao dio jednog korpusa koji osjeća muke svojih kolega.

Predsjednik Društva bibliotekara Rebpulike Srpske Stojka Mojatović objasnila je da su se u akciju prikupljanja knjiga za oštećene biblioteke u Doboju, Bijeljini, Šamcu, Čelincu, kao i Maglaju u Federaciji BiH i Obrenovcu u Srbiji uključile sve biblioteke i sakupile zavidan broj knjiga.

Na pomoći kolega za vrijeme i poslije poplava zahvalili su direktori biblioteka u Doboju Slavica Gostimirović i Bijeljine Jovan Cvjetković.

Na Susretima bibliotekara promovisan je i jedinstveni informacioni sistem u bibliotekarstvu čiji je projekat ostvaren uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture i Narodne univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

SRNA

You must be logged in to post a comment Login