Održani Izbori za članove Savjeta MZ

Skupština opština Srebrenica donijela je odluku 27.03.2014. godine o provođenju Izbora za članove Savjeta mjesnihi zajednica naše opštine. Juče, 11.maj, održani su Izbori za članove Savjeta mjesnih zajednica u svih 19 MZ opštine Srebrenice. Glasačka mjesta bila su otvorena od 09.00 do 17.00 sati  u svim mjesnim zajednicama. Izbori su protekli bez ikakvih problema osim što je odziv građna bio veoma mali.

“Ukupno 11 140 glasača koliko je registrovano za područje opštine Srebrenica, ukupno njih 2515 izašlo je juče na izbore i glasalo za članove Savjeta mjesnih zajednica što je, dakle, negdje oko 22,57 %,” rekao nam je Nermin Alivuković, predsjednik Opštinske izborne komisije u Srebrenici.

Skupština opštine Srebrenica je posebnom odlukom regulisala da minimalni broj glasača koji treba da izađu na jednom glasačko mjesto, kako bi izbori bili validni, treba da bude 7% od ukupnog broja registrovanih glasača za pojedinu mjesnu zajednicu. U svih 19 mjesnih zajednica izlaznost je bila veća od 7%, cenzus je pređen tako da Opštinska izborna komisija nema potrebu da ponovi izbore.

“U narednom periodu, do 22. maja, trebamo izdati certifikate svim onim članovima koji su prošli u Savjete mjesnih zajednica. Napominjem da za tri mjesne zajednice Srebrenica, Potočari i Skelani bira se sedam članova u Savjet a za ostali šesnaest po pet članova. Najkasnije do 02. juna Opštinska izborna komisija će izaći na teren i napraviti konstitutivne sjednice na kojima će biti izvršena inauguraciju svih članova Savjeta MZ i izabran predsjenik Savjeta za svaku mjesnu zajednicu,” izjavio je Alivuković.

Nedavno je pokrenuta kampanja koja se provodila na teritoriji naše opštine a koja ima svrhu da se u rad mjesnih zajednica uključi više žena i mladih ljudii i da se podstaknu glasači da upravo za takve ljude glasaju.

“Ono što smo mi, kroz rad Opštinske izborne komisije vodili računa da svi oni politički subjekti, udruženja građana i grupe građana koje su kandidovale članove za Savjet MZ  da su na listi morali imati najmanje 40% žena. Nažalost, kroz ove rezultate koje mi obrađujemo a koji će biti dostupni javnosti danas, mali broj žena je prošao,” rekao nam je Nermin Alivuković, predsjednik Opštinske izborne komisije u Srebrenici.

Glasači su najviše glasova dali predstvnicima određenih političkih partija kao i pojedincima koji su već bili, na neki način uključeni u rad mjesnih zajednica pa čak i predsjednici, dodao je Alivuković.

Zvanične rezultate Izbora za članove Savjeta mjesnih zajednica naše opštine očekujemo da će danas biti dostupni na opštinskoj web stranici.

You must be logged in to post a comment Login