Održana promocija zbirke priča i novela „Evergreen“

Sinoć je u Narodnoj biblioteci Srebrenica, u sklopu programa obilježavanja 55 godina postojanja ove ustanove, održana promocija zbirke priča i novela „Evergreen“, autora Mirka S. Markovića. U jutarnjim časovima, Marković je održao predavanje i druženje sa učenicima “Prve osnovne škole” u Srebrenici.

promocija knjige mirka markovića 02

Mirko S. Marković rođen je 1958. godine u Beogradu. Diplomirao je 1982. na Filološkom fakultetu. Autor je desetak autorskih knjiga. Oblasti u kojima radi su istraživanja interneta i modernizacije bibliotečkog pogleda na svijet, književno istorijsko proučavanja književnosti za djecu i beletristike. Obavljao je različitih pozicija, urednik je časopisa “Detinjstvo”, osnivač je i predsjednik Kendo saveza Jugoslavije, direktor biblioteke “Đorđe Jovanović” u Beogradu, upravnik Fondacije Narodne biblioteke Srbije…

Za sebe kaže da je radio mnogo različitih poslova, od vozača, pisca, direktora, ali novinarski posao ostao mu je kao jedan od najdražih.

Sve prisutne goste pozdravio je, i zahvalio se na učešću u promociji ove knjige, Vladan Milovanović, direktor Narodne biblioteke Srebrenica a o zbirci priča i novela govorio je sam autor.

Pisanje za Markovića krenulo je uporedo sa pisanjem za novine gdje je radio za kultni satirični list “Jež” odakle je sve i počelo.

“Onda je došlo vreme kada nam je satira postala svakodnevni život i to što nam se dešava u životu je bilo toliko satirčno i smešno da vam više nije bilo potrebno da takve novine postoje. Uzmete bilo koje dnevne novine, pogledate naslovnu stranu i ako ne zaplačete, iskidate se od smeha”, rekao je autor.

Zbirka priča i novela “Evergreen” su, najvećim dijelom, ljubavne priče koje je Marković objavio za list “Jež” kao satirične koje su ukazivale na probleme, na nešto što je loše u društvu da bi nakon 10, 15 godina te priče postale nešto lijepo.

“To je ponosno za onoga ko je pisac, ali je to život i onda ćete videti, nešto što se zove evergreen – uvek sveže, je zapravo uvek sveža emocija, sećanje na nešto što se desilo. I kada prođe, ono je uvek lepše nego što je bilo,” rekao je Marković o svoj zbirici.

Osnovna tema ove knjige je ljubav koja može biti izražena u različitim oblicima koju ljudi doživljavaju, na sebi svojstven način.

Mirko S. Marković je osoba koja, kroz pisanu riječ, vraća u život sve ono, što je bilo lijepo, mladost, život u prvom i trećem licu, muziku jednog vremena koja nije, kao on kaže, tada bila omiljena, ali danas je draga i uživa dok je sluša.

“Knjige mogu da se preprave. Knjige mogu da imaju drugo dopunjeno, znatno izmenjeno izdanje”, to su samo neki od razloga zbog kojih je Marković postao pisac i koliko pisana riječ može da se oblikuje i mijenja.

Kroz svoju zbirku “Evergreen”, Marković je ispričao priče o jednom šlageru, od „Potraži me u predgrađu“, preko „Od izvora dva putića“, do tvista i rokenrola kao dijela odrastanja i života u jednom vremenu.

promocija knjige mirka markovića 03

“Moram da vam čestitiam jer vi u ovoj godini imate najbolju ambasadu u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini jer biblioteka, koja je dobitnik nagrade za najbolju biblioteku kod vas je, ustvari, najbolja ambasada. Biblioteke su ambasade pisaca, njih predstavljaju njihove knjige”, rekao je Mirko S. Marković o značaju nagrade “Đorđa Pejanovića” za najbolju biblioteku u RS-u, Narodne biblioteke Srebrenica.

Neka od svojih dijela, poput zbirke priča i novela “Evergreen”, Marković je poklonio Narodnoj biblioteci Srebrenica koje će biti dostupna za čitaoce.

You must be logged in to post a comment Login