Održana obuka za srebreničke poljoprivrednike

Danas su predstavnici bijeljinske Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske održali stručnu jednodnevnu obuku iz oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Oko 40 zainteresovanih poljoprivrednika iz Srebrenice prisustvovalo je obuci i oni su upoznati sa obavezama koje treba da ispune da bi ostvarili pravo na podsticajna sredstva, a vezana za proizvodnju kojom se bave.

Poljoprivrednici su upoznati sa načinom i procedurom popunjavanja i podnošenja zahtjeva za upis u registar poljoprivrednih gazdinstava, takođe i u registar za obračun podsticajnih sredstava. Registracija nije neophodna samo zbog različitih podsticaja, nego i zbog mogućeg konkurisanja u različitim poljoprivrednim projektima, kao i zbog lakšeg plasmana proizvoda za koje se zna porijeklo i uslovi proizvodnje.

Rok za podnošenje zahtjeva za registraciju je 15. maj, jer je to potrebno da bi se znalo koliki su poljoprivredni resursi sa kojima se može raspolagati, kao i broj stočnih grla i površine koje su pod zasjevima, a sve to da bi se na vrijeme mogla planirati sredstva za isplatu podsticaja poljoprivrednicima.

Ona gazdinstva koja do 15. maja ne ažuriraju podatke prelaze u pasivni status koji neće moći promijeniti do januara sljedeće godine, a to automatski znači da gube pravo na ovogodišnje podsticaje za proizvodnju kojom se bave.

Predavači koji su učestvovali na ovoj obuci su Mile Novaković, dipl. ing. poljoprivrede iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Bijeljina i dr Dragan Zarić iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Republike Srpske. Oni su govorili o mogućnostima i uslovima osiguravanja usjeva, kao i o pravilnom čuvanju stočne hrane. Prisutne su takođe upoznali sa optimalnim agrotehničkim mjerama za proizvodnju kukuruza i pripremu silaže, kako bi se spriječila pojava raznih toksina u hrani za stoku.

Cilj ove aktivnosti bio je unapređenje poljoprivredne proizvodnje, čime bi se postizali što bolji prinosi, a time bi sami poljoprivrednici ostvarivali veće prihode, a smanjivali rashode, izbjegavali štete i tako ostvarivali veće podsticaje kojima ministarstvo i opština podstiču poljoprivredu.

You must be logged in to post a comment Login