Održan sastanak TO Srebrenica i ugostitelja iz Srebrenice

Turistička organizacija Srebrenice danas je održala sastanak sa srebreničkim ugostiteljima kako bi se razgovaralo o kvalitetnijoj gastronomskoj ponudi, pružanju kvalitetnijih smještajnih kapaciteta, problemima i mogućnostima ugostitelja kao i zajedničkoj saradnji u narednom periodu. Na ovaj sastanak neki od ugostitelja nisu se odazvali na poziv Turističke organizacije Srebrenice.

“Jedan broj ugostitelja nije ni došao, što su na neki način pokazali svoju nezainteresovanost  i neodgovornost dok je drugi broj ugostitelja došao i aktivno učestvovao u današnjem sastanku,” rekao je Sead Jahić, direktor Turističke organizacije Srebrenica.

Srebrenički ugostitelji susreću se sa raznim problemima od kojih su najčešći: nelojalna konkurencija, smještaj u privatnim kućama koje nisu registrovane za tu djelatnost, boravišna taksa i sve manji broj kulturih dešavanja koje ne dovode turiste u Srebrenicu, smanjen broj stranih turista kao i mnogi drugi problemi. Ugostitelji su u nezavidnom položaju jer su veliki porezi koje su dužni da izmire državi, a sve je teže opstati kada imate malo posla, istakli su ugostitelji na današnjem sastanku.

Jedan od čestih problema za srebreničke ugostitelje su i neorganizovane turističke posjete Srebrenici iz zemlje i inostranstva koje dolaze posredstvom turističkiih agencija koje im obezbijede prevoz i obilazak Memorijalnog centra Potočari. Neke od tih agencija grupama ponude i ručkove, samo za određene objekte dok su drugi ugostitelji u Srebrenici uskraćeni.

Najveći turistički potencijali naše opštine nisu u funkciji i jako malo se ulaže na uređivanju turističkih lokaliteta jer TO Srebrenica nema sredstava za tu namjenu. Srebrenica nema definisanu turističku ponudu, najviše posjetilaca u Srebrenicu dolazi zbog Memorijalnog centra Potočari.

Najveći problem za Srebrenicu jeste što ne postoji kvalitetna tursitička ponuda koja bi animirala turiste da posjete našu opštinu. Na današnjem sastanku predloženo je da se kreira kalendar svih kulturnih dešavanja kako bi se turizam razvijao a sa time i ponuda.

“Turizam je tercijarna privredna djelatnost i ukoliko želimo da on funkcioniše sistemski u taj proces trabaju da budu uključene sve insititucije koje rade na području jedne opštine, posebno rukovodstvo jedne lokalne zajednice pa čak i sva druga pravna i fizička lica,” istakao je Jahić.

Problemi turistčke ponude naše opštine su kompleksni i zahtijevaju učešće svih, tako da je ovo prvi korak TO Srebrenica koja je krenula od samih ugostitelja sa kojima se žele kreirati jasni ciljevi i zaključci sa kojima se nastupa pred lokalnom upravom.

Kako su nam rekli iz TO Srebrenice, na narednom sastanku biće pozvani i drugi zainteresovani ugostitelji i subjekti na kojem će se usvojiti zajednička rješenja koja će se sistemski rješavati i graditi.

You must be logged in to post a comment Login