Održan Festival dječijeg jednominutnog filma u Bratuncu

U Bratuncu je danas održan Festival jednominutnog filma – Imate minutu? gdje je prikazano 50 filmova koje su snimala djeca djeca iz osnovnih škola iz Srebrenice, Vlasenice, Bratunca, Zvornika i Milića.

Na festivalu filmovi su raspoređeni u pet kategorija i to: obrazovanje, budućnost, slobodno vrijeme, društvena zaštita, razvoj i ljudska prava koji su po odabiru žirija i nagrađeni.

Grand Prix nagradu osvojio je film “Predrasude, uvrede… Zašto?”, autorke Ivone Vidaković iz Bratunca dok je nagradu za najbolji scenario osvojio Arnel Sandžić iz Srebrenice, autor filma “Srebrenica Open”. Nagradu za najbolju režiju osvojio je Mitar Vuković iz Milića za film “Moja bajka”, a nagrada za najbolju glumu pripala je učenicama iz Zvornika Anja Šurbat i Una Mitrović dok je najbolji film po izboru publike proglašen “Nastavnice, čujemo li se?” autorke Valentine Mitrović iz Vlasenice.

„Djeci treba omogućiti da se izraze u svim prilikama, i to treba postati naša rutina. Djeca najčešće nisu donosioci odluka, ali oni koji donose odluke definitivno ih trebaju poslušati. Nadam se da će ova djeca ne samo dotaći naša srca, dirnuti nas, već da će dirnuti i našu svijest i da ćemo svi nakon njih razmisliti”, rekao je Ayman Abulaban, predstavnik UNICEF-a za BiH.

Na festivalu, kao specijalni gosti nastupio je dječiji hor “Superar” iz Srebrenice koje je izveo dvije pjesme.

Filmovi su nastali tokom radionica koje su pripremili organizacija “Infohouse” iz Sarajeva i Fondacija za kreativni razvoj zahvaljujući UNICEF-u u BiH. Filmove čine poruke djece koji su kroz kratke filmove približili probleme kroz koje se susreću u svojim zajednicama a koji su obično zanemareni čime žele motivisati odrasle, posebno donosioce odluka da se pozabave brojnim problemima koji su predstavljeni u 50 filmova.

„Kada filmove pogledaju odrasli mogu vrlo jasno da vide šta je to što mogu da urade za svoje mlade ljude u lokalnim zajednicama kako bi im pomogli da imaju ljepše i sretnije djetinjstvo”, rekla je Emina Bačić, koordinatorica „Infohousea“ iz Sarajeva.

Festival jednominutnog filma organizuje UNICEF u saradnji sa Udruženjem INFOHOUSE u okviru projekta saradnje i razvoja na području regije BIRAČ kojeg finansira Vlada Kraljevine Holandije, a implementiraju UNICEF, UNDP i UNHCR.

Sve filmove možete pogledati na OVOM LINKU.

You must be logged in to post a comment Login