Održan drugi okrugli sto “Dijaspora za ekonomiju regije”

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini danas je organizovao drugi okrugli sto u Srebrenici na temu “Dijaspora za ekonomiju regije”.

Ovo je drugi okrugli sto sa ciljem intezivnijeg uključivanja dijaspore u razvoj opština Srebrenica, Bratunac, Milići, Vlasenica i Grada Zvornika.

Menadžer UNDP-ovog Programa oporavka regije Srebrenica Alexandre Prieto kaže da je ovo način kako se dijaspori može omogućiti da više uloži u Bosnu u Hercegovinu.

“Serijom okruglih stolova želimo dobiti povratnu informaciju kako dijaspora može biti razvoj Srebrenice i regije, kako ljude iz dijaspore možemo povezati sa opštinama i na taj način povaćati ulaganja”, ističe Prieto.

On kaže da u Srebrenici, uprkos lošem imidžu, dolazi do pozitivih rezultata. Tako je 2006. broj zapolsnih bio nešto više od 1.400, a 2016. nešto više od 2.000.

Ono što je istaknuto na današnjem okruglom stolu jeste da je potrebna bolja promocija pozitivnih primjera i dobre prakse iz Srebrenice, strategija komunikacije između Opštine Srebrenica, privrednika i dijaspore, transparentnost u finansiranju projekata i izvršenju istih, podršaka od strane drugih nivoa vlasti, ali i saradnja Opštine Srebrenica sa ambasadama Bosne i Hercegovine u svijetu čime se ostvaruje direktna promocija potencijala i privlačenje investicije.

Direktor srebreničke Filijale Ziraat banke Admir Moranjkić kaže da je u poređenju sa 2015. i 2016. došlo do gotovo duplog obrta novca u Srebrenici čime se dokazuje da se nešto mijenja u ovoj opštini.

“Naša banka je od 2015. godine do danas kroz kredite u Srebrenici investirala 12 miliona KM, kroz Fabriku za proizvodnju pomfrita ‘Srebreničanka’, Mag-mal, Food Valley i druge manje hladnjače”, kaže Moranjkić.

Maja Radić, sekretar Samostalnog sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duvanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini Bosne i Hercegovine kaže da je posredstvom njih u Srebrenici otvoren pogon Klasa i da im je cilj da u Srebrenicu dovedu investicije.

“26. avgusta organizujemo kongres na kojem će biti privrednici i menadžeri, direktori bh. kompanija što je prilika za opštinske vlasti da ostvare kontakte i nova ulaganja u ovu opštinu”, kaže ona.

Admir Moranjkić kaže da je kroz bankarski sektor prepoznao malo interesovanje dijaspore za ulaganje u BiH, izuzev Safeta Alića koji je do sada uložio velika sredstva u Srebrenici.

On smatra da je ključ razvoja u domaćim resursima kao što je Fikret Hodžić koji je podigao zasade maline i pokrenuo hladnjaču nedaleko od Srebrenice.

Cvijetin Maksimović, načelnik Odjeljenja za privredu i razvoju opštini Srebrenica, kaže da postoje pozitvivni primjeri u saradnji sa dijasporom gdje su zajedno gradili seoske puteve, ali da i dalje postoje određeni problemi.

“I dalje je loša komunikacija između lokalne uprave i zainteresovanih ulagača, a potrebno je imati osobu koja bi bila direktno uključena u rad sa dijasporom i izraditi propsket ulaganja čime bi se olakšalo i ubrzao razvoj privrede”, ističe Maksimović.

Za kraj oktobra ili početak novembra planirana je velika konferencija gdje se očekuje preko stotinu privrednika, predstavnika dijaspore, bankarskog sektora, političara gdje će se predstaviti dosadašnjih rezultati u saradnji sa dijasporom.

You must be logged in to post a comment Login