Održana manifestacija „Stopama Luke Milovanova Georgijevića“

Nakon konkursa za nagrade i stipendije u sklopu kulturno-prosvjetne manifestacija „Stopama Luke Milovanova Georgijevića“ večeras je priređen bogat program povodom ove manifestacije u Narodnoj biblioteci Srebrenica.

Manifestaciju je otvorilo „Slovo o Luki Milovanovu“ Dušana Pejića koje najbolje govori o osobi iz Srebrenice koja je imala veliki uticaj i na reformu koju je radio Vuk Karadžić, a koja je gotovo zaboravljena u mjestu gdje je rođena.

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta“ iz Srebrenice danas je predstavilo peti broj časopisa „Srebrni vijenac“ u kojem su objavljeni nagrađeni radovi sa konkursa kao i drugi tekstovi koji prate časopis.

Takođe, u sklopu programa novinar Miro Pejić predstavio je svoju treću knjigu „Pjesmo moja“ koju je objavio prošle godine, a čine je pjesme koje je on sakupljao i bilježo u svom kraju, Nišićima, gdje je tokom 46 godina zabilježio više od 5.000 izvornih pjesama.

Učesnici prve kulturno-prosvjetne manifestacija „Stopama Luke Milovanova Georgijevića“ imali su prliku da uživaju u klasičnoj muzici i nastupu dua sa Muzičke akademije Istočnog Sarajeva.

Publici su predstavljeni i stvaraoci Lukinog zavičaja gdje su svoje pjesme predstavili Ratko Marković Riđanin, Ljubisav Simić, Dejan Kolović, Marko Milovanović Marun i Dušan Pejić koji je izveo svoju pjesmu uz gusle.

Na kraju dodjeljen su i nagrade i pohvala za učenike konkursa i to književnu nagradu u dvije kategorije esej i poezija, novinarska nagrada „Boško Milovanović“, literarna nagrada „Živan Jovanović“ i esej na temu „Moj grad kroz vrijeme“, te studentsku stipendiju „Luka Milovanov Georgijević“

Novinar Portala eSrebrenica.ba Mladen Kojić osvojio je prvo mjesto za novinarsku nagradu „Boško Milovanović“ koje dijeli sa Petrom Nišić iz Niša.

Ovom manifestacijom SKPD „Prosvjeta“ Srebrenica želi skrenuti pažnju na istaknute Srebreničane koji zaslužuju da se o njima govori i stvara kult jer su ostavili dubok trag u mnogim sferama društvenog i kulturnog života Srebrenice ali i šire.

Listu nagrađenih pogledajte na OVOM LINKU, a galeriju fotografija na OVOM LINKU.

You must be logged in to post a comment Login