Odlučila je da izbacu šećer iz ishrane – Evo rezultata

Bez obzira na to koliko nam je godina i kakve navike imamo, uvek je pravo vreme da ono što je loše i što nam šteti iskorenimo i zamenimo dobrim stvarima. Često se setim čuvene rečenice Laneta Gutovića da „sve što je lepo ima neku zvrčku“, pa je tako i sa cigaretama, slatkišima, brzom hranom, i uvek je „zdravo“ baš ono što ne volimo da jedemo.

Zapravo, za velike promene potreban je okidač, ali i motivacija. Kada sam pre pet godina, nakon 12 godina odlučila da se odreknem cigareta, shvatila sam da je za takav podvig potrebna volja i ništa više, i naravno okidač „ne želim više“. Takođe i kada sam u svoj život uvela post na dane velikih postova, ali i sredom i petkom (motiv je bio isključivo verske prirode), tako da je i u tom slučaju bila potrebna samo volja. Obe namere sprovela sam u delo „sada i odmah“ bez čekanja, i bez potresa.

Početkom novembra 2019. godine odlučila sam da izbacim šećer iz upotrebe i evo do današnjeg dana ne konzumiram slatkiše. Da se razumemo, od tada do danas možda sam pet puta okusila parče čokolade ili poslužila se kuglom sladoleda, što bi se moglo svesti na nivo statističke greške, ali generalno slatko – NE!

Put odricanja: Za početak, proba na mesec dana

Najpre sam razmišljala želim li se odreći sladoleda, koga se ne odričem i po najvećem minusu, jer realno nisam imala potrebu za tim u smislu viška kilograma ili dijabetesa. Kilaža 47, šećer 5,3, tada sam imala 34 godine. Nešto se ipak prelomilo i odlučila sam da prekinem sa slatkišima bar mesec dana za početak, kako bih sprovela ovaj eksperiment, ali i da procenim da li bih mogla u potpunosti da izbacim industrijski šećer.

Odluka je pala. Napravila sam spisak šta treba izbaciti – slatkiše, čokolade, sladoled, sokove, alkohol (koji inače retko kad konzumiram, ali svakako ne bih smela ni to). Pre svega, bilo je potrebno psihički se pripremiti, a ta priprema je u mom slučaju trajala manje od deset minuta uz omiljeni sladoled, za rastanak. Dakle, sve je bilo – odmah i bez odlaganja! Skoro dve godine kasnije, i dalje ne uživim u slatkišima niti imam potrebu za tim.

Prva nedelja

Svaki početak je težak, osim ako ga ne doživljavate kao olakšanje i kao put ka nečem boljem, a na dobro se zaista lako navikavamo. Moja želja je bila da izbacim šećer jer sam svesna činjenice da mi ovaj hedonizam može doći glave u godinama koje dolaze. Iako u životu nema pravila, ipak treba voditi računa o tome i uticati na ono što možemo, a to je da menjamo sve što nas može ugroziti. Šećer je loša namirnica, a naročito dođe na naplatu s godinama. Moja namera nije bila da smršam, jer za to nije bilo potrebe, već da uradim nešto dobro za svoje zdravlje, i to mi je stalno bilo na pameti. Dok su prolazili dani čitala sam sve štetne stvari koje dolaze sa konzumacijom šećera, i ujedno pravila selekciju hrane šta mogu jesti a šta ne.

Dakle, ne razmišljajte o slatkišima i neće vam nedostajati. Vi birate hranu, a ne hrana vas.

Druga nedelja

Posle nedelju dana stala sam na vagu da proverim kilažu. Ništa se nije promenilo. Imala sam isto kilograma, kao i dok sam konzumirala šećer, dakle 47. Nisam imala osećaj da se nešto promenilo, osim što sam počela da jedem jabuke i generalno voće koje sam bukvalno jela samo u danima posta, kada je izbor hrane sužen. Možda je organizam sam tražio zamenu, a mozak je slao signal da je potrebna alternativa za šećer. Ne znam zašto, ali nekako sam imala želju da posle ručka ili uveče pojedem po jednu jabuku, što je u mom slučaju do tog momenta bila nezamisliva navika. Osim te promene, drugu registrovala nisam.

Treća nedelja

U trećoj nedelji i dalje nisam imala osećaj da mi nedostaju slatkiši. Kao što rekoh, sve je u karakteru i čvrstoj volji. Nisam ni razmišljala o poslasticama, ali sam počela da primećujem da su mi obroci postali sve manji. Osećala sam sitost, a količinski su mi bile dovoljne manje porcije. Zanimljivo je da je moj subjektivni osećaj da nisam lakša, već nekako teža, iako fizički nisam primećivala promenu. Kako god, ništa se ni u trećoj nedelji nije drastično promenilo, osim što sam konzumirala manje hrane.

Četvrta nedelja

Dani su prolazili, i dalje nisam razmišljala o slatkišima već sam samo mehanički odstranjivala hranu koja bi sadržala šećer. Umesto sokova i gaziranih napitaka koji sadrže velike količine šećera, birala sam mineralnu vodu. Počela je sezona slava, a kako sam bila gost na jednoj odbila sam parče torte i to mi nije predstavljalo problem, jer pre svega imam istreniran način odbacivanja hrane zbog posnog režima. Pred kraj četvrte nedelje obratila sam pažnju na svoje lice. Iskreno, nikada nisam imala nekih naročitih problema, ali je ten izgledao blistavije. Opšti zaključak na kraju četvrte nedelje su manji obroci, bolji izgled kože, i bez potrebe za slatkišima.

Peta nedelja

Već je odmaklo 28 dana i počela sam malo detaljnije da razmišljam o promenama. Prvo, imala sam tri obroka dnevno i voće i mineralnu vodu u međuobrocima. Koža je blistavija. Primetila sam da možda bolje spavam tokom noći i da se ne budim kako je to ranije bio slučaj. Iako sam školski primer kolerika, moram priznati da sam sada manje stresno i manje impulsivnije reagovala na ono što ne želim da čujem. Ne znam da li to ima veze sa izbacivanjem šećera, ali nešto se zaista promenilo. Takođe nisam mogla a da ne primetim da izgledam mršavije, što mi nikako nije namera, ali očigledno da je to proces i da će kilaža padati do određene granice. Kada sam na kraju pete nedelje proverila, vaga je pokazala 45 kilograma. Dakle, za mesec dana dva kilograma manje.

Opšti utisak

Posle pete nedelje bez konzumiranja šećera moj organizam je pokazao da je pozitivno odreagovao na promenu, naročito što se tiče raspoloženja, tena, smanjenih obroka, ali i potrebe da zamenim slatkiše voćem. Moja odluka je da nastavim sa ovakvim režimom ishrane jer mi prija promena. Dakle, potrebno je samo da se odlučite na promenu i da je primenite, i naravno nikada ne ucenjujte sebe da to tako mora biti, nemojte govoriti „ne smem šećer“, već „ne želim šećer“, a ta rečenica je možda ključna kada su ovakve odluke u pitanju, piše Blic.

You must be logged in to post a comment Login