Odigrana fudbalska utakmica za mir i toleranciju

Danas je održana prijateljska utakmica u kojoj su učešće uzeli predstavnici Bunta protiv mržnje, Opštine Srebrenica, FK “Guber”, Srednjoškolskog centra Srebrenica, organizacija, mladih, medija, polaznice “Ljetnje škole za djevojke i djevojčice” kao i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici, Damir ef. Peštalić.

Ova prijateljska utakmica održana je na inicijativu Koalicije Bunt protiv mržnje koja djeluje u Srebrenici  više od godinu dana.

“Kroz pozitivnu aktivnost, kao što je fudbal, želimo da pošaljemo poruku mira i tolerancije”, rekao je za eSrebrenica.ba Nemanja Zekić, predsjednik Omladinskog savjeta Srebrenice.

Koalicija Bunt protiv mržnje u Srebrenici pokrenuta je prošle godine od strane Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini. Pored Srebrenice, ova neformalna grupa pokrenuta je u još 14 gradova i do sada bilježi veliki broj aktivnosti.

“Sport je jedan od načina kako ljude spajati i pokazati da smo mi, zapravo, svi isti”, rekla je o današnjoj aktivnosti, Radomirka Savić, sekretar Omladinskog savjeta Srebrenice i koordinator Bunta protiv mržnje u Srebrenici.

Ova Koalicija Bunt protiv mržnje u Srebrenici nedavno je postala dio velike globalne Kampanje borbe protiv govora mrženje na internetu (No Hate Speech Movement) koja se takođe uključila u ovu akciiju.

“Prisustvom na današnjoj utakmici želim dati svoj skroman doprinos u globalno Kampanji borbe protiv govora mržnje na internetu. I želimo privući što više mladih da se odazovu našoj borbi da bi doprinijeli sopstvenoj sreći, neophodno je da svi zajedno kažemo NE mržnji”, rekla je Gordana Milovanović, aktivistkinja Kampanje borbe protiv govora mrženje na internetu.

Cilj ovakve aktivnosti je promocija mira, tolerancije, pomirenja kao i suživota, poručuju organizatori.

You must be logged in to post a comment Login