Odbacite rafinirani šećer i umjesto toga isprobajte ovih 6 najboljih prirodnih zaslađivača

Naš unos šećera – posebno dodatih, rafiniranih šećera koji prirodno nisu dio hrane koju konzumirate – dramatično se povećao u posljednjih 50 godina, ostavljajući mnoge od nas zavisnima od slatkog. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, prosječna odrasla osoba dnevno konzumira 17 kašičica šećera, što je daleko iznad preporučenih nivoa. Idealna dijeta se sastoji od ne više od 10% kalorija iz dodanog šećera, što bi bilo 12 kašičica u prosječnom unosu od 2.000 kalorija.

Mnogi se već slažu sa onim što potvrđuju podaci: Jedemo previše šećera. Ako ste to vi i tražite načine da izbacite dodatni šećer iz svoje prehrane, čitajte dalje da biste saznali neke od najboljih alternativa šećeru, piše cnet.com.

Prije nego što pređemo na alternative za šećer, važno je razjasniti da šećer nije sam po sebi loš za vas. U stvari, to je od vitalnog značaja za vaše zdravlje. Vaše tijelo pretvara ugljikohidrate u glukozu, oblik šećera, a to je primarni izvor energije za održavanje vašeg tijela u pokretu i funkcioniranja mozga. Uprkos onome što zagovaraju neke popularne modne mane u ishrani, bez ugljikohidrata i šećera možete doživjeti zdravstvene probleme i simptome kao što su slaba energija, problemi sa spavanjem i magla u mozgu.

Cilj ne bi trebao biti izbjegavanje šećera, već konzumiranje pravih vrsta šećera. Veći dio današnje američke prehrane sastoji se od dodanih šećera, koji se obrađuju i rafiniraju kako bi se dodala intenzivna slatkoća bez mnogo tvari. Ultrarafinirani bijeli šećer i kukuruzni sirup s visokim udjelom fruktoze uobičajeni su sastojci u gaziranim napitcima, pecivima, kruhu i začinima. Oni se brzo isporučuju u vaš krvotok bez dodavanja druge nutritivne vrijednosti usput. Prekomjerna konzumacija ovih šećera može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, uključujući visok krvni tlak, dijabetes i bolest masne jetre.

Evo dobrih vijesti: ako želite smanjiti količinu šećera, još uvijek imate mnogo opcija za održavanje slatke stvari. U nastavku je šest najboljih prirodnih alternativa šećera koje možete dodati svojoj prehrani umjesto rafiniranih šećera.

Med

Med je dugo bio cijenjen ne samo zbog svoje prirodne slatkoće, već i zbog svoje nutritivne vrijednosti. Budući da ga prave pčele od biljnog nektara u procesu oprašivanja, med sadrži niz korisnih biljnih spojeva i antioksidansa.

Sirovi i tamniji med, koji je minimalno obrađen, posebno je bogat flavonoidima i fenolnim kiselinama. Oni nude mnoge prednosti, uključujući pozitivne efekte na zdravlje kardiovaskularnog, gastrointestinalnog i respiratornog sistema. Čak se pokazalo da smanjuje sezonske alergije.

Javorov sirup

Još jedan popularan prirodni zaslađivač, javorov sirup, zauzeo je svoje mjesto na vrhu mnogih palačinki. Ako smanjujete količinu šećera, možda ćete želeti da preskočite palačinke, ali se pridržavajte sirupa koji se proizvodi od soka šećernog javora.

To je zato što javorov sirup, kao i med, sadrži antioksidanse i minerale koji mogu biti korisni za vaše zdravlje. Mnogi od jedinstvenih spojeva koji se nalaze u javorovom sirupu su, zapravo, pokazali da pomažu u borbi protiv raka i dijabetesa. Što je javorov sirup tamniji, to je manje rafiniran – i više ovih prednosti može pružiti.

Stevia

Ako niste ljubitelj okusa javorovog sirupa ili meda, ali ipak želite način da zasladite napitke i recepte, stevija je odlična prirodna alternativa šećeru. Ovaj zaslađivač je napravljen od biljke Stevia i 200 do 400 puta je slađi od konzumnog šećera.

Kao zamjena za šećer, stevija nije nutritivna, što znači da ne sadrži gotovo nikakve kalorije. Dodaje slatkoću bez mnogo drugog, a to je možda upravo ono što tražite kada smanjite količinu šećera. Stevija je takođe povezana sa smanjenjem šećera i holesterola u krvi. Imajte na umu da mnogi proizvodi od stevije na tržištu sadrže druge prerađene sastojke ili šećerne alkohole, pa je važno da istražite prije nego što ih upotrebite.

Pasirano voće

Ako tražite nutritivno uravnoteženiji oblik šećera, teško je pobijediti sirovo voće. Dijetalna vlakna prisutna u sirovom voću pomažu u probavi i usporavaju metabolizam šećera, smanjujući skokove šećera u krvi koje možete vidjeti od voćnog soka ili dodataka šećera. Konzumiranje hrane bogate vlaknima također vam može pomoći da smanjite ukupan unos kalorija i smanjite rizik od srčanih bolesti.

Pasirano voće vam daje mnoge od istih prednosti, a može poslužiti i kao zaslađivač za dodavanje u drugu hranu. Umak od jabuka djeluje kao zamjena za jaja u mnogim receptima, na primjer, a pasirane bobice su odličan dodatak običnom, nezaslađenom jogurtu.

Monk voće

Monk voće je još jedan alternativni šećer na biljnoj bazi. Ovaj se ekstrahuje iz monaškog voća, poznatog i kao luo han guo, malog okruglog voća koje se obično nalazi u jugoistočnoj Aziji. Iako samo monaško voće sadrži fruktozu i glukozu, oni se zapravo uklanjaju u procesu ekstrakcije, stvarajući nenutritivni zaslađivač koji je oko 100 puta slađi od konzumnog šećera.

Monk voće je relativno novo na tržištu, tako da ga treba dalje proučavati kako bi se utvrdile sve njegove potencijalne zdravstvene prednosti.

Međutim, istraživanja o drugim nenutritivnim zaslađivačima pokazuju obećavajuće rezultate u pogledu kontrole težine i sprječavanja dijabetesa. Prirodno slatki mogrozidi u monaškom voću također sadrže antioksidanse, koji mogu pomoći u zdravlju imuniteta i prevenciji raka.

Voćni sok

Voćni sok je prirodni zaslađivač koji možete piti samostalno ili dodati drugim pićima ili začinima ili čak koristiti u kuhanju. 100% voćni sok je mnogo bolja opcija od rafiniranog stolnog šećera ili kukuruznog sirupa s visokim udjelom fruktoze jer je voćni sok prirodan i neprerađen. Takođe sadrži mnoštvo vitamina i hranljivih materija, prenosi Oslobođenje.

You must be logged in to post a comment Login