Od svog rada na selu može se pristojno živjeti

Kako je proljećna sjetva ove godine masovnija nego inače, potreba za kavlitetnim rasadom je uvećana.

Mirzaha Husejnović iz srebreničkog sela Budak već dvanaest godina se bavi proizvodnjom rasada.

„Za svoje prijatelje, komšije i nešto za prodaju na pijaci proizvedem sasvim dovoljno količina rasada sezonskog povrća. Proizvodnju obavljam u dva plastenika po 100 kvadrata i na otvorenom polju“, priča Mirzaha.

Ona ističe da na otvrenom polju obrađuje 2 duluma zemlje i da sve rade složno, u krugu porodice, te da je najvažnija organizacija.

„Mnogi mi pomažu sin, snaja i unučad. Pored toga imamo ovce, koze, uzgajamo sve za svoje potrebe i od poštenog rada može se pristojno živjeti na selu, ne žalimo se“, priča ona.

Najveći dio rasada kupe prijatelji i komšije, a ostane i za prodaju na pijaci.

“Zbog ovog virusa nismo mogli na pijaci prodavati svoje proizvode više od mjesec. Tek od prošlog petka bila sam prvi put. Kažu ljudi, možeš ti prodavati svoje, ali sa maskom i rukavicama. Naroda nije bilo puno, ali sve što sam dovezla, prodalo se”, rekla je Mirzaha.

Selo Budak je udaljeno dva kilometra od glavnog regionalnog puta Bratunac – Srebrenica, na višoj nadmorskoj visini i ima sve potrebne uslove za razvoj poljoprivrede i stočarstva, a ujedno je blizu Srebrenice što pruža izuzetne prilike i za plasman proizvoda.

You must be logged in to post a comment Login