Od Sarajeva do Maroka i nazad u Renou 4

Zamislite da 10.000 kilometara pređete u oldtimeru Renault 4? Moguće je, a to su dokazali Sarajlije Armin i Haris Alikadić. Oni su bili prvi takmičari s Balkana koji su učestvovali na humanitarnoj trci 4L Trophy, od Francuske do Maroka.

Dok je kultni model Renaulta 4L, sa bosanskohercegovačkom zastavom prolazio kroz Sarajevo, na prvi pogled nije odavao utisak da su njegove gume upravo prošle put dug 10.000 kilometara kroz gradove Evrope pa sve do marokanske pustinje. A, za volanom su dvojica hrabrih i mladih Sarajlija.

“Studiram u Izmiru i na ideju da učestvujem u trci sam došao prilikom razmjene u Latviji, gdje sam upoznao Francuze. Bili smo na jednomjesečnom putovanju i upravo smo došli u Sarajevo”, kazao je za N1 Haris Alikadić koji je na put išao s bratom Arminom.

Armin i Haris su odlučili da učestvuju na takmičenju 4L Trophy, sportsko-humanitarnom projektu u kojem svi učesnici voze 4L Renault. Takmičenje je inspirisano reli utrkom Pariz – Dakar, a učesnici voze od francuskog grada Biarritz, preko Španije, Gibraltara i marokanskih pustinja do Marakeša.

“Bilo je jako nezgodnih terena, od kamena do pustinje. Prešli smo blizu 1.000 km samo takvog terena. Automobili su išli jedan po jedan, jer su predjeli bili jako opasni i dobijali smo instrukcije od ljudi iz organizacije kako preći neki dio puta. U jednom trenutku nam se gepek otvorio, iako je bio zaključan, i stvari su nam počele ispadati, a u sljedećem dijelu – djevojkama ispred nas je kamen završio u šoferšajbi i ostale su bez prednjeg stakla. Imali smo jako puno sreće da gume nisu pukle”, istakao je Haris.

Nije bilo jednostavno dane provoditi u malenom automobilu.

“Na razne načine smo pokušavali ostati budni, pa dok bi jedan spavao, drugi bi  pjevao i vozio te snimao sam sebe. Malo se i nervoza znala uvući. Jednom smo se posvađali.  Ja sam izašao iz auta kada mi je on počeo davati instrukcije, jer je tek položio ali odlično vozi, pa sam ja stao usred pustinje i rekao – evo ti auto”, prisjetio se Armin.

Uprkos svemu, braća ističu da je najveće zadovoljstvo nositi zastavu BiH kroz 12 zemalja.

“Jedan od najljepših trenutaka je bio kad smo na ceremoniji otvaranja 18 4L Trophyja na velikom displeju ugledali zemlje odakle dolaze učesnici ovogodišnjeg takmičenja. Tu su bili razvijene zemlje Evrope, a na posljednjem mjestu našla se i BiH. Bio je to predivan trenutak. Digli smo nasu zastavu i na neki načini bili ambasadori naše zemlje”, kazao je Armin.

Izvor: N1 info

You must be logged in to post a comment Login