Od danas pojeftinjenje 80 lijekova

U Republici Srpskoj od danas će osamdesetak lijekova komercijalnih naziva koji se izdaju na recept biti jeftiniji u prosjeku za 15,7 odsto, saopštio je Fond zdravstvenog osiguranja Srpske.

Fond je ponovo u pregovorima sa farmaceutskim kućama uspio da snizi cijene lijekova, posebno onih koji se nalaze na listi B gdje je veće učešće osiguranika, odnosno gdje participacija za lijekove iznosi 50 odsto.

U ovoj instituciji navode da će, na primjer, lijek generičkog naziva “esomeprazol” sa B liste od 20 miligrama, koji se koristi za liječenje heliko bakterije, čira na želucu, te drugih bolesti želuca, od danas biti jeftiniji za 43,4 odsto, što znači da će osiguranici za ovaj lijek plaćati participaciju od četiri KM, dok su ranije za izdvajali 7,14 KM.

Takođe, lijek za epilepsiju koji se nalazi na listi A generičkog naziva “levetiracetam” od 500 miligrama od danas će biti jeftiniji za 16,71 KM odnosno za 17,3 odsto.

Osim ovih lijekova, smanjene su, između ostalih, cijene lijekova za liječenje hiperplazije prostate, srčane insuficijencije i hroničnog alergijskog rinitisa.

U Fondu navode da su u pregovorima sa farmaceutskim kućama uspjeli da snize cijene za 25 lijekova komercijalnih naziva koji se nalaze na listi A i za 55 lijekova komercijalnih naziva sa liste B, različitih doza i oblika.

Participacija za lijekove sa liste A je 10 odsto za osiguranike koji nisu oslobođeni plaćanja ove obaveze, a za lijekove sa liste B 50 odsto od referentne cijene lijeka.

Ovo je, kako navode u Fondu, peti put u protekle dvije godine da u pregovorima sa farmaceutskim kućama snižavaju cijene lijekova koji se izdaju na recept.

Fond zdravstvenog osiguranja je prošle godine za 300 lijekova komercijalnih naziva snizio cijene u prosjeku za 14,5 odsto, zahvaljujući čemu su uspjeli da smanje i ukupne troškove za lijekove na recept za 11 odsto u odnosu na 2013. godinu.

Procjenjuje se da će Fond, zahvaljujući nižim cijenama lijekova od 1. juna, na godišnjem nivou ostvariti manje troškove za lijekove na recept u iznosu od 200.000 KM.

U Fondu sugerišu osiguranim licima da se u apotekama informišu koji lijek ima referentnu cijenu, odnosno za koji ne moraju da plaćaju doplatu.

Izvor: Srna

You must be logged in to post a comment Login