Objavljeno koliko je ljudi napustilo BiH prošle godine i u koje zemlje su otišli

Prema podacima Agencije za identifikacijska dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine u 2022. godini, 3.210 osoba je odjavilo boravak u Bosni i Hercegovini, to jeste trajno se odselilo sa ovih prostora.

Ovi podaci objavljeni su u dokumentu “Migracioni profil 2022 ” koje je objavilo Ministarstvo bezbjednosti BiH.

Kada govorimo o emigraciji iz Bosne i Hercegovine na godišnjem nivou, jedini podaci u Bosni i Hercegovini koji se mogu koristiti kao statistika emigracija po godinama su podaci koje vodi Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine o broju osoba koje su se odjavile iz evidencije o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine radi iseljenja u druge države.

Drugim riječima stvarna slika mnogo je gora od ove zvanične.

Tako je, prema njihovim podacima, u 2022. godini, 3.210 osoba je odjavilo boravak u Bosni i Hercegovini.

“Ovi podaci ne mogu biti pokazatelji trenda emigracije iz Bosne i Hercegovine, jer ne predstavljaju sveukupne podatke o iseljavanju iz BiH, ali ukazuju na to da su najčešće zemlje destinacije za emigrante iz Bosne i Hercegovine zemlje Evropske unije” navodi se u ovom dokumentu.

Pored već utvrđenih trendova odlazaka u Njemačku, Austriju i Sloveniju, uočljiv je i za odlazak u zemlje Skandinavije – Švedska, Norveška i Finska koje imaju kontinuiran porast broja osoba bh. porijekla, odnosno onih koji su rođeni u Bosni i Hercegovini. Takođe određen broj građana BiH bira Ujedinjeno Kraljevstvo i Republiku Irsku, piše Buka.com.

You must be logged in to post a comment Login