Obilježeno 23 godine Udruženja oboljelih od multiple skleroze regije Birač

Za 23 godine Udruženje oboljelih od multiple skleroze regije Birač je uradilo mnogo.

Predsjednik ovog udruženja Milan Stjepanović izrazio je zahvalnost oboljelih Fondu zdravstvenog osiguranja i Ministarstvu zdravlja Republike Srpske za omogućavanje nabavke najsavremenijih lijekova za liječenje ove bolesti, što je za njih od izuzetnog značaja.

Nakon današnje redovne godišnje Skupštine ovog Udruženja, prvog formiranog i najstarijeg ove vrste u Republici Srpskoj, Stjepanović je rekao da će Udruženje u saradnji sa Savezom udruženja oboljelih od ove neizlječive bolesti centralnog nervnog sistema, nastaviti da brine o svojim članovima i njihovom liječenju, pratiti svjetska dostignuća u liječenju ove bolesti i u saradnji sa Fondom zdravstvenog osiguranja inicirati nabavku najnovijih lijekova za oboljele.

Stjepanović je na današnjoj Skupštini u Bratuncu podsjetio da se ovom sjednicom obilježavaju i 23 godine formiranja i rada ovog Udruženja, čije je sjedište u Srebrenici,koje je kao najstarije u Srpskoj, pomoglo formiranje sličnih udruženja u drugim regijama te formiranje Saveza oboljelih od multiple skleroze Republike Srpske.

On je u ime članova zahvalio i ljekarima u ovoj regiji, koji imaju razumijevanja i nastoje da olakšaju njihovo liječenje što im u mnogome olakšava život i usporava eskalaciju bolesti.

Članovi Skupštine su posebno istakli značaj i izrazili zahvalnost Fondu zdravstvenog osiguranja za omogućavanje besplatnog banjskog liječenja svim oboljelim u Banji „Gornja Trepča“ kod Čačka čije je usluge o trošku Fonda prošle godine koristilo 215 oboljelih iz Republike Srpske.

Naglašeno je da liječenje i tretmani u toj Banji zaustavljaju razvoj bolesti, odnosno dovodi do njenog mirovanja, što oboljele duže ostavlja radno sposobnim i manje zavisnim od drugih.

Snježana Jovanović oboljela je od ove bolesti 1997. godine i kaže da je zahvaljujući ovom Udruženju došla do mnogih savjeta o načinu liječenja i lijekovima za ovu bolest što je doprinijelo da je i dalje vitalna i radno sposobna.
Član Nadzornog odobora Udružnja Ranko Alempić zahvalan je ljekarima i Udruženju na svesrdnoj i blagovremneoj pomoći koje pružaju oboljelima.

„Ovo je teška, neizlječiva bolest. Obolio sam 1981. godine. Ali uz pomoć najsavremenijih lijekova i razumijevanje Fonda zdravstvenog osiguranja te savjete ljekara zaradio sam penziju radeći na otvorenom prostoru kao građevinski inženjer i zdravim načinom života. Zahvaljujući aktivnostima ovog Udruženja ostvarili smo mnoga prava što nam produžava živote, a omogućava i međusobna druženja socijalizaciju i međusobno pomaganje“, izjavio je Alempić.

Na današnjoj sjednici usvojeni su finansijski i izvještaj o radu za prošlu kao i planovi te budžet Udruženja za ovu godinu. Sjednici su prisustvovali i gosti iz još četiri udruženja oboljelih od ove bolesti u Republici Srpskoj.

You must be logged in to post a comment Login