Obilježen Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda

Opštinska organizacija Crvenog krsta Bratunac i Auto-moto društvo „Srebrenica“ obilježili su Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda u Republici Srpskoj, koji se obilježava svake godine, treće nedjelje u novembru, širom svijeta.

Članovi sekcije Prve pomoći OO Crvenog krsta Bratunac izveli su pokaznu vježbu pružanja prve pomoći i realistički prikaz saobraćajne nezgode gdje je usljed klizavog kolovoza i neprilagođene brzine došlo do povrede bicikliste, suvozača i vozača motornog vozila.

Realistički su prikazane povrede koje najčešće nastaju pri ovakvim nesrećama, otvoren prelom potkoljenice, rezderotina nadlaktice, povreda vratnog dijela kičme, arkada kao i posjekotina na licu, te njihovo adekvatno saniranje.

Pokazna vježba je izvedena uz prisustvo instruktorke Prve pomoći, doktorice Mileve Mitrović, zaposlenika Auto-moto društva „Srebrenica“, i sekretara OO Crveni krst Bratunac.

Smrt i povrede na putevima su iznenadni, nasilni, traumatski događaji, čiji je uticaj na život dugotrajan, a često i trajan.

Svake godine, milioni novopovrijeđenih i ožalošćenih ljudi iz svih krajeva svijeta pridružuju se onima koji već pate zbog posljedica saobraćajnih nezgoda.

Dan sjećanja imao je za cilj skretanje pažnje na veliku potrebu žrtava saobraćajnih nezgoda, kako bi se javno odalo priznanje njihovom gubitku i patnji.

Takođe, ovim danom ukazuje se i na potrebu zajedničkog provođenja preventivnih aktivnosti od svih onih koji su dužni da vode računa o bezbjednosti saobraćaja, kako bi se smanjila stradanja u saobraćaju, navodi se u saopštenju.

You must be logged in to post a comment Login