Obilježen Dan mira u Srebrenici

Danas je u Srebrenici, na simboličan način sadnjom drveta i cvijeća u srebreničkom parku, obilježena Sedmica mira kao i Međunarodni dan mir.

Radna grupa Srebrenica/Bratunac u okviru projekta PRO-Budućnost organizovala je ova događaj, simboličnom sadnjom Drveta mira u srebreničkom parku u centru grada kao i u Bratuncu.

Međunarodni dan mira obilježava se širom svijeta 21. septembra. Rezolucijom UN-a iz 2001. godine ovaj datum određen je danom nenasilja i prekida neprijateljstava u svijetu. Međunarodni dan mira se ove godine u Bosni i Hercegovini obilježava u okviru Sedmice mira, u sklopu koje projekt Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) PRO-Budućnost organizuje mirovne aktivnosti u opštinama i gradovima u kojima djeluje.

Današnjoj akciji odazvali su se predstavnici Opštine Srebrenice, dječijeg vrtića „Poletarac“, OŠ „Prva osnovna škola“ u Srebrenica, institucija, organizacija kao i građani Srebrenice.

Svoj doprinos ovoj akciji, sadnji Drveta mira dala su djeca dječijeg vrtića „Poletarac“ iz Srebrenice na kojem su recitovali pjesmice i poslali poruku mira iz Srebrenice “Mir nam treba, odavde do neba”.

Međunarodni dan mira, ispred Opštine Srebrenica i u ime načelnika čestitao je Amir Kulaglić svim prisutnim, gdje je govorio o važnosti mira, kako raditi da mir postoji kao uslov za bolju budućnost.

„Zaustavite ratove, ubijanje nevini ljudi i nepotrebno razaranje. Dajmo priliku miru, ljubavi, dijalogu i mirnom rješavanju sukoba“, poruka je koju je uputio Kulaglić iz Srebrenice.

PRO-Budućnost (Povjerenje, Razumijevanje, Odgovornost za Budućnost) je četverogodišnji projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) s ciljem izgradnje pomirenja i povjerenja među građanima svih etničkih grupa u BiH, koji se temelji na pretpostavci da izgradnja trajnog mira počinje otvaranjem iskrenog dijaloga te razumijevanjem druge strane. Ove godine, svoje jedinstvo za mir raznolikim aktivnostima posvjedočiti u međusobnoj i zajednickoj saradnji Mostar i Nevesinje, Maglaj i Doboj, Drvar i Glamoč, Gornji Vakuf-Uskoplje i Prozor-Rama, Srebrenica i Bratunac, Gračanica i Petrovo, Kladanj i Vlasenica, Foča i Foča Ustikolina, Novi Grad i Bosanska Krupa, Teočak i Ugljevik, te Sokolac, Istočno Novo Sarajevo, Sarajevo i Banja Luka.

You must be logged in to post a comment Login