Obavezno produživanje plovnih dozvola

Kako je saopšteno iz Odjeljenje za privredu opštine Srebrenica, vlasnici registrovanih plovnih objekata obavezni da svake godine izvrše produženje plovne dozvole što mnogi ne čine, te su pozvali i vlasnike čamaca, kojima je prošao rok plovidbene dozvole, da to učine.

Prema riječima stručnog saradnika u ovom odjeljenju Mirjane Jokanović, prema važećim propisima registracija za plovila važi pet godina, a plovidbena dozvola se produžava svake godine.

Naplaćuje se repulička taksa u izbosu od 50 KM za korištenje neuređenih plovnih puteva, dok se nakon svakih pet godina vrši provjera tehničke ispravnosti i bezbjednosti plovila da bi se produžila njegova registracija.

Jokanovićeva navodi da na vodama u ovoj opštini ima 49 registrovanih različitih plovila, ali i da postoji neutvrđen broj neregistrovanih čamaca koji bespravno plove vodama jezera perućac i rijeke Drine u ovoj opštini.

“Za polovinu registrovanih plovila vlasnici svake godine uredno i propisno produžavaju plovidbenu dozvolu dok ostali zanemaruju tu zakonsku obavezu, a koriste plovila i na taj način krše propise, izbjegavaju izdatke i ugrožavaju svoju i bezbjednost drugih učesnika u plovidbi, najčešće na Perućačkom jezeru”, objašnjava Jokanovićeva.

Ona upozorava da će u slučaju neodazivanja vlasnika čamaca da produže plovdbene dozvole izbrisati ta plovila iz registra u skladu sa propisima i obavijestiti nadležnu Kapetaniju Brčko i inspekciju Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske da preduzmu odgovarajuće zakonske mjere.

You must be logged in to post a comment Login