Film o Srebrenici koji se premijerano prikazuje u New Yorku

Srebreničanka Rialda Zukić 07. februara u New Yorku održaće premijeru svog prvog dokumentarnog filma “Bad blood” (“Zla krv”) koji je snimljen u Srebrenici u druženju autorke sa Nikolinom i Ismetom.

Prošlo ljeto u Srebrenici je boravila djevojka koja je sa svima ostvarila kontakt, razgovarala i družila se, posjećujući sve kafiće u gradu i mjesta gdje mladi provode vrijeme.

Dokumentarni film “Zla krv” govori o životu Rialde u Srebrenici, povratak u svoj grad a kroz film je prikazala svoje emocije nakon povratka.

“U Srebrenici sam bila prošlo ljeto od početka juna do avgusta. Mnogo vremena sam provela sa tamošnjom omladinom. Imala sam odavno želju da uradim nešto u svom rodnom kraju, tako da je baš idealno ispalo. Imala sam šansu da odem i snimim film. Već godinama pratim situaciju u Srebrenici, naravno da sam vezana za nju i uvijek ću biti”, kaže Rialda u intervju za Agenciju Patria, javlja Klix.ba.

Rialda dodaje da joj je bila najveća čast provesti vrijeme sa omladinom Srebrenice i ponovo upoznati ovaj grad i sve što je vezano za njega.

“U film se radi o mojoj perspektivi, o povratku u moje rodno mjesto… Želim da otvorim dijalog, pogotovo među omladinom Srebrenice, a i u cijeloj BiH. Naravno da još žive velike posljedice rata, ali želim da otvorim neku dublju diskusiju o budućnosti i suživotu Bošnjaka i Srba. Naravno, ekonomija i nezaposlenost omladine su također važna tema”, kaže Rialda u intervju za Agenciju Patria, javlja Klix.ba.

Nakon premijere u New Yorku, Rialda se nada da će film stići u BiH jer je priča dobra i može pomoći mladim ljudima i pozitivno uticati na generalno viđenje Srebrenice.

You must be logged in to post a comment Login