O čemu bi svaki par trebao razgovarati prije braka

Iako vam se čini da većinu stvari znate o svom partneru, vama i vašoj vezi, o nekim stvarima treba razgovarati unaprijed kako biste znali šta očekujete jedno od drugoga, kako ćete živjeti i kako se ponašati kasnije u braku.

Dug

Ko ima koliki kredit na auto, stan ili gotovinski za nešto drugo? Kako ćete ga otplaćivati? Zajedno, odvojeno ili postoji treća opcija?

Djeca

Želite li ih imati? Koliko? Kada? Ovo je jako bitan razgovor. Život je dug, a vremena za širenje obitelji uz današnje sve kasnije stupanje u brak, sve kraće. Raspravite kada biste željeli početi raditi na bebi i zašto. Ako jedan partner ne želi djecu, morate biti sigurni da to doista želite jer jednog dana ćete ostariti i ostati sami.

Gdje ćete živjeti?

Kod njega, kod nje, kod roditelja ili zajedno kupujete/iznajmljujete svoje ljubavno gnijezdo? Važno je gdje ćete pustiti korijenje jer ćete u tom domu stvarati uspomene i vaša djeca će tu odrastati. Bitno je imate li u okolici vrtić, školu, bolnicu, parkove, dućane…

Vjera

Ako ste religiozni razgovarajte koliko vam je važno da s partnerom dijelite svoje iskustvo vjere. Koje blagdane želite slaviti i na koji način? Ako ste različitih vjeroispovijesti, je li moguće slaviti sve blagdane koje oboje želite? Kod koga, kako? Tijekom kojih blagdana trebate odlaziti kod roditelja? U ovom razgovoru jako je važno pokazati poštovanje prema vjeri partnera i dopustiti mu da se izražava u njoj.

Dom iz snova

Što želite – stan ili kuću s okućnicom? Jednog dana ili sad? Kuću na plaži, na brdu, na osami ili u centru grada? Važno je razgovarati o tome gdje se vidite i kako zamišljate svoj idealni dom. To otkriva puno o vašoj osobnosti – kakav život vodite, u čemu uživate i što za vas znači odmor. Bitno je složiti se oko ovoga.

Bankovni računi

Hoćete li i dalje imati svatko svoj račun i još jedan zajednički ili nešto treće? Kako ćete plaćati režije, hranu i potrepštine za kućanstvo? Hoćete li odvajati sa svojih računa u kasicu ili će netko od vas to plaćati? Šta ako netko od vas ostane bez posla? Imate li rezervni plan?

Kućanski poslovi

Oko ovog se najviše lome koplja – ko je koliko posla napravio. Dogovorite se ko će šta raditi ili barem okvirno se držite tog plana. Ko kuva, pegla, usisava, pere kupaonicu, iznosi smeće… Ali bitno je da podijelite posao jer ni jedno od vas nije rob onom drugom.

Seks

Veliko S bitno je u svakom odnosu. Razgovarajte koliko vam je to bitno, što očekujete, što ako budete imali loših perioda, kako želite začiniti seksualni život…

Madrac

Da, madrac! Vrlo bitna stavka u vašem životu jer ćete na njoj boraviti svaku noć. Dobra je stvar što danas možete naručiti madrace po mjeri pa svatko može imati svoju stranu koja mu odgovara.

Viđanje s članovima obitelji

Gdje ćete slaviti Božić, Uskrs, rođendane? Koliko često trebate viđati roditelje? Kakav život očekujete jednom kada i vi postanete roditelji? Koliko ćete sami vremena provoditi s djecom, a koliko ćete odvojiti vremena za sebe? Kako želite provoditi ljeta?

Godišnji odmori

Gdje želite ići dok ste sami, a kako želite provoditi odmore kada dobijete djecu? Koliko ste vezani uz posao, morate li nositi sa sobom laptop ili se možete odmarati u miru?

Prezime

Hoće li partnerica uzeti muževo prezime, dodati ga uz svoje ili samo zadržati svoje? Hoće li muž uzeti njezino prezime?

Karijera

Koliko vam je važna vaša karijera? Što želite ostvariti u životu? Želite li se usput još i školovati? Ako želite odmah djecu, hoćete li zapostaviti na neko vrijeme karijeru i poslije joj se vratiti? Važno je dogovoriti se o ovoj temi jer je riječ o osobnom ostvarenju koje partneri međusobno trebaju podupirati.

TV u sobi

Da ili ne? Velika je razlika.

Krizne situacije

Kako komunicirate tada, kako se ponašate, koji su vaši odbrambeni mehanizmi u teškim trenucima? Razgovarajte o tome kako biste znali pristupiti jedno drugome u tim situacijama.

Izvor: 24sata.hr

You must be logged in to post a comment Login