Nutricionista objasnio zašto je zabluda da krompir goji

Važno je kako i sa čim ga jedete.

Nutricionista Strahinja Kukić je na svom Instagram profilu objasnio kakav uticaj ima konzumiranje krompira i ukazao na jednu od najvećih zabluda – da krompir goji.

Kako je rekao krompir je doslovno demonizovan poslednjih godina.

„Krompir kada je kuvan je jedna vrsta prebiotika. On kad se malo prohladi, unutra postane kao prebiotik. Krompir hrani dobre bakterije u crevima. I to je osnova“, kaže Kukić.

On kaže da često preporučuje da se uzme za večeru malo krompira, malo zelja i začini uljem, i dodaje da je to „naša stara večera“.

„Ukoliko je krompir kuvan u ljusci ili pečen u ljusci ima i niži glikemijski indeks i pomaže da se ishrane dobre bakterije u crevima (pod uslovom da je prohlađen). Za osobe koje imaju tegobe sa varenjem ne preporučuje se da krompir čak i u tom obliku kombinuju sa namirnicama životinjskog porekla“, objašnjava nutricionista, javlja N1.

You must be logged in to post a comment Login