Novu godinu Šabanovići opet dočekali uz svijeće

Autor: S. Salimović

Nasir i Ismeta Šabanović iz sela Likari, sinoć su još jednom, peti put zaredom, Novu godinu dočekali uz svijeće.

„Evo, i peta godina kako Novu godinu i ostale praznike dočekujemo u mraku. Obraćali smo se Opštini Srebrenica i drugim donatorima, ali nije bilo podrške. Za naš slučaj saznala je organizacija BHB (Seljaci pomažu seljacima) iz Salzburga i, kako nam je rekao Namir Porić, koordinator ove organizacije, stubovi su stigli i nadamo se da ćemo i mi uskoro imati struju. Naše selo udaljeno je nešto više od dva kilometra od Potočara. Nekad su ovdje bile 22 porodice, a sada smo mi sami. Nadamo se struji, pa da i mi, u 21. vjeku vidimo šta je kompjuter, da nabavim laptop, da budemo bliže civilizaciji, da imamo kupatilo i toplu vodu. Vidite gdje se kupamo“, kaže Nasir.

Nasiru ni jedan praznik, pa ni Nova godina nema značaja.

„Sinoć nismo bili u mogućnosti da slavimo kao što smo to nekada radili. Bez struje su nam i ruke vezane. Nama je Nova godina tek ujutro, kad svane… Kad se vidi, mi onda imamo razloga za slavlje”, priča Nasir.

Njegova supruga Ismeta kaže da Novu godinu nisu ni dočekali.

„Kad nemaš struje, nemaš ni orijentacije za vrijeme. Malo smo slušali tranzistor i pjesme, a onda oko 11 sati legli. Nadamo se da ćemo uskoro dobiti struju, pa možda nam se i djeca vrate ovdje. U svakom slučaju, mi ne odustajemo i ostajemo ovdje“, kaže Ismeta.

Prije problema sa strujom, Šabanovići su riješili onaj vezan za put.

„Ranije sam u svoje selo dolazo preko Zalazja i Obadi, a to je put od 12 kilometara. Jedan čovjek jer čuo za naš problem i uradio nam put i sada smo bliže Potočarima. Doduše, niko u ovim zimskim danima ne može doći ovdje sa autom. Ja imam ovaj džip sa redukcijom i mogu. Sam pročistim put od snijega da mogu sići do prodavnice“, kaže Nasir.

Šabanovići se bave poljoprivredom. Imaju kravu i ovaca, a za svoje potrebe usiju nešto povrća. Sada čekaju bolje dane i da im se ispuni san zvani SIJALICA.

You must be logged in to post a comment Login