Novinari u regiji Birač žele bolje uslove rada

Novinarska profesija u regiji Birač, kao i u cijeloj zemlji, je obezvrijeđena i novinari se bore za opstanak, istakli su danas novinari u Srebrenici tokom radionice o radnim pravima i sindikalnoj zaštiti novinara.

Novinari iz Srebrenice su kazali da su niske plate, neredovna primanja i rad na crno, glavni problemi novinara u manjim sredinama, a da su u posebno lošem položaju dopisnici.

Situaciju je moguće promijeniti, složili su se, ako novinari napokon počnu da izvještavaju o svojim problemima i da hrabrije i aktivnije traže bolje uslove rada uz pomoć sindikata i udruženja novinara.

Marina Šarčević, predsjednica Sindikata medija i grafičara RS, kazala je da ukoliko novinari nisu u sindikatu ne mogu ni očekivati promjenu situacije.

“Postoji individualno članstvo u sindikat i sindikalno organizovanje u samom mediju. Glavna prednost sindikata je u tome što može da pregovara sa vlastima prilikom donošenja zakona koji se odnose na radnike i to je prvi i osnovni nivo zaštite. Takođe, u pregovoru sa poslodavcem sindikat ima mnogo veći značaj nego pojedinac. Sindikat edukuje svoje članove, a i pruža materijalnu pomoć kad je neophodna”, kazala je ona. Dodala je da je ipak suština borbe u ostvarivanju radnih prava hrabrost svakog pojedinca i volja da se učini promjena.

Amer Toskić, predsjednik Sindikata grafičara, izdavača i medijskih radnika BiH, kazao je da se sindikat i dalje doživljava kao mogućnost dobijanja zimnice, a ne traženje i pregovaranje za radna prava i bolje uslove rada.

sastanak o pravim novinara 02

“Živimo truli kapitalizam u kojem se radnici, pa i novinari nastoje iskoristiti za što manje plate. Neophodno je sindikalno organizovanje u svom preduzeću ili individualno pristupiti sindikatu ukoliko se neko želi zaštiti. Danas je potrebno zahtijevati i tražiti svoja prava i imati znanje kako to uraditi”, kazao je Toskić.

Na kraju radionice je istaknuto da je krajnje vrijeme da se radna prava novinara stave u fokus i da se na razne načine novinari podstaknu na sindikalno organizovanje i zahtijevanje boljih uslova rada.

“Radionicu je organizovalo Udruženje BH novinari i Klub novinara Srebrenica uz finansijsku pomoć Ambasade Kraljevine Norveške”, kazao je Sakib Smajlović, predsjednik Skupštine Kluba novinara regije Birač.

Podršku novinarima i njihoom radu u potpunosti daje i naš portal, posebno kada je riječ o izvještavanju o problemima novinara koji su zaključeni, a sve u cilju ostvarivanje prava i kvalitenog izvještavanja i zaštiti novinara.

Fotografiije su ustupljene portalu eSrebrenica

You must be logged in to post a comment Login