Novim kapacitetima više proizvoda

“Srebreničke novine” – List za delegacije i delegate opštine Srebrenica

Godina: 2

Broj: 12

Januar 1980. godine

Novim kapacitetima više proizvoda

Za dalji razvoj ove fabrike nama nikakvih problema u proizvodnji i investicijama, problem je samo u obezbijeđenju dovoljnih količina kalaja i srebra.

U posljednjem kvartalu protekle godine u Fabrici za preradu olova „11. mart“ u Potočarima puštena su u rad nova postrojenja. Puštanjem u rada novih proizvodnih kapaciteta 55 radnika u ovom kolektivu proizvode trinaeste vrsta proizvoda na bazi olova, kalaja, antimona i bizmunta. Time je proizvedeno – finanijski efekat povećan za 80 miliona dinara. U ove proizvodne kapacitete, kolektiv „11. mart“ uložio je pet miliona sopstvenih sredstava za investicije i tri miliona za opremu. Od puštanja u rad do danas, nova postrojenja su dala realizaciju od 10 miliona dinara.

„U narednom petogodišnjem planu idemo na dalje podizanje novih proizvodnih kapaciteta. U završnoj fazi je studija tvrdih lemova i dodatnih materijala. Prema prvim pokazateljima kompletna investicija bi stajala 130 miliona dinara. Početak realizacije ovog programa očekujemo u prvom kvartalu tekuće godine. Međutim, nema investicije i proizvodnja ne stvara probleme. Problem je u kalaju i srebru, odnosno sirovini naših proizvoda. Velike su razlike cijena na domaćem tržištu i berzi, u korist berze, a ove sirovine isključivo se daju u izvoz. Zbog tih cijena nismo u mogućnosti obezbijediti dovoljne potrebe srebra“, čuli smo od Muhameda Hrustanbegovića, direktora OOUR-a „11. mart“ u Potočarima .

Da bi u ovoj godini ostvarili plan proizvodnje od 1200 tona cijevi, 10 tona sačme, 13 tona srebrenih legura, osam tona lemova i 320 tona građevinskog kalaja, fabrici u Potočarima potrebno je 300 tona srebra. Ove količine su već obezbjeđene preko „Energoinvestove“ RO „Uvoz“. Plasaman za svih trinaest vrsta proizvoda je obezbijeđen. Olovni proizvodi plasiraju se na domaćem i inostranom tržištu. U Francusku će se tokom ove godine izvesti 1400 tona olovnih cijevi.

Fizički obim proizvodnje u ovom kolektivu se ostvaruje svake godine prije planiranog roka, a poslovni rezultati su zavidni. Kada se ovako domaćinski posluje, interesovali smo se kako se vrtši raspodjela ličnog dohotka. Na ovo pitanje Faik Fazlić, rukovodilac finansijsko-planske službe je rekao:

„Raspodjela dohotka se vrši prema rezultatima rada. Bez obzira na izvršenje plana, ne može se vrijednost boda isplatit više od 20 odsto. Tako je vrijednost boda u jednom mjesecu iznosila 9,76 dinara, a isplaćeno je 8,10 dinara. Ostatak sredstava izdvaja se u fondove. Ovakom raspodjelom dohotka radnici su zadovoljni, a i fondovi su puni. Lični dohotci u ovom kolektivu u odnosu na prošlu godinu su porasli za 13 odsto.“

Skenirani tekst možete pogledati na OVOM LINKU.

Zahvaljujemo se Sadiku Salimoviću na ustupljenom materijalu iz privatne kolekcije. Ovim putem pozivamo Vas da, ukoliko imate, materijala o Srebrenici u bilo kom formatu, napravite kopije i poklonite ih Narodnoj biblioteci Srebrenica jer ona čuva i sakuplja sve o našoj opštini.

Uređuje: Interaktivni info portal eSrebrenica.ba

You must be logged in to post a comment Login