Nove sadnice maline za bratunačke voćare

Opština Bratunac nastavila je sa podijelom sadnica maline za proizvođače ovog voća u okviru projekta “Obnavljanje i proširenje zasada maline na području Bratunca”.

Bratunački voćari, njih 40 dobilo je danas 50.000 sadnica maline sorte „vilamet“ i „miker“ iz vlastitog rasadnika koji je osnovla Opština Bratunac.

Nedavno je podiljeno 60.000 sadnica ovog voća za 50 voćara, a najvaljeno je da će naredne sedmice biti podijeljeno još 50.000 sadnica maline.

“Planirano da se u opštinskom rasadniku u toku 2017. godine proizvedemo oko milion sadnica, od kojih će dio biti besplatno dodijeljen zainteresovanim nezaposlenim osobama, mladim bračnim parovima i socijalno ugroženim porodicama. Opština će prodati oko pola miliona proizvedenih sadnica kako bi obezbijedila sredstva za angažovanje stručnih lica s ciljem da se što kvalitetnije organizuje proizvodnja maline i kupine na području bratunačke opštine”, rekao je Nedeljko Mlađenović, načelnik opštine Bratunac.

Marina Jovanović, direktorica preduzeća “Malina” koje je proizvelo sadnice, istakla je da voćari moraju izvršiti adekvatnu sadnju maline, te da će vršiti posjetu svih koji su dobili sadnice kako ne bi došlo do zloupotrebe.

“Za desetak dana krenućemo u obilazak i vršiti provjeru. U slučaju zloupotrebe sadnog materijala, vršićemo trajno sankcionisanje za dalje donacije”, istakla je Jovaovićeva.

Opština Bratunac planirala da u narednih pet godina na svom području dostigne proizvodnju maline do 10.000 tona godišnje.

You must be logged in to post a comment Login