Norveška narodna pomoć nastavlja deminiranje

Danas je u Dugom Polju organizovana demonstrativna vježba deminerskih timova koji su tokom godine dana u srebreničkoj opštini deminirali 198.000 metara kvadratnih prostora.

Organizacija “Norveška narodna pomoć” već godinu dana je prisutna na teritoriji srebreničke opštine i u narednoj godini planira da deminira 215.000 metara kvadratnih prostora u Zagonima, Pećišta i Đogazima a do sada izvršeno je deminiranje lokacija Likari i Toplica.

Na današnjoj vježbi prisustvovali su ambasador Kraljevine Holandije u BiH Jurin Krak, zamjenice ambasadora Norveške Ane Havnor, načelnik opštine Srebrenica Ćamil Durakovi, načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović i predstavnici Instituta za traženje nestalih, Centra za uklanjanje mina i Oružanih snaga BiH.

Proces deminiranja finansiran je od strane Holandije i Norveške gdje je obećano da će Norveška i naredne godine podržati proces deminiranja a sve u cilju što sigurnijeg života ljudi koji žive u mjestima u kojim i danas postoje neeksplodirana sredstva.

You must be logged in to post a comment Login