Njihova sezona počinje, najsigurniji način za vađenje krpelja

Krpelji su nametnici koji pripadaju skupini člankonožaca iz reda Acarina, a najaktivniji su tijekom maja i juna. Ako se ne uklone iz kože pojedinca na vrijeme mogu izazvati ozbiljne bolesti poput upale mozga ili Lyme borelioze.

S dolaskom ljeta sve više vremena provodimo na otvorenom prostoru, u šumama, na livadama i na drugim travnatim površinama. Boravak u prirodi je odličan način da se rekreiramo i opustimo od svakodnevnog stresa, no on skriva i neke zamke koje mogu biti loše za zdravlje.

Krpelji vole vlažna mjesta, pa nakon boravka u prirodi posebnu pažnju posvetite mjestima koja zadržavaju vlagu poput pazuha, prepona, kože trbuha te iza uha.

U maju i junu posebno treba pripaziti na krpelje. Ovi paraziti vole vlažna mjesta, a u prirodi se najčešće mogu naći u visokoj travi i grmlju. No imajte na umu da se krpelj može ‘šetati’ i do šest sati po tijelu prije nego što nađe mjesto na kojem će se ugnijezditi.

Samopregled je najvažniji

Prije odlaska u prirodu potrebno je namazati se specijaliziranim sredstvima protiv krpelja, a nakon boravka na otvorenom preporučuje se tuširanje te detaljni pregled kose i kože cijeloga tijela.

Posebnu pažnju posvetite mjestima koja zadržavaju vlagu poput pazuha, prepona, kože trbuha te iza uha.

Pronađete li ovog nametnika na svojoj koži ili koži svoje djece, nemojte paničariti. Liječnica opće medicine Jelena Sironić Hreljanović otkrila nam je postupak za sigurno uklanjanje krpelja.

Tri jednostavna koraka za uklanjanje krpelja dr Jelene Sironić Hreljanović:

Zalijte s alkoholom mjesto gdje vas je ugrizao krpelj

Namažite alkoholom i pustite ga tako dvije do tri minute.

Uzmite pincetu za vađenje krpelja pa njome posegnite što dublje uz rub kože da ga uhvatite za ‘glavu’

Iako se možete poslužiti i klasičnom pincetom, u ljekarnama se može naći specijalna pinceta za uklanjanje ovih parazita s kože koja je jednostavnija za korištenje.

Okrećite pincetu u suprotnom smjeru od kretanja kazaljke na satu dok ne uklonite cijelog krpelja 

“Dezinficirajte mjesto ugriza nakon uklanjanja krpelja, preko njega zalijepite flaster, pa pratite hoćete li primijetiti kakve promjene na koži. U slučaju da se koža zacrveni, odmah se javite liječniku opće prakse”, ističe dr Sironić Hreljanović.

Izvor: Zadovoljna.hr

You must be logged in to post a comment Login