Ni jedan muškarac vas ne može uvrijediti ako mu ne dozvolite: Citati Gandija za sve mudre žene

Mahatma Gandhi je bio jako velikodušan i plemenit čovjek. Svojim izjavama i citatima je inspirisao mnoge generacije širom svijeta.

U ovom člaknu se želimo osvrnuti na neke od njegovih citata koje bi svaka mudra žena trebala znati i koji im u velikoj mjeri mogu olakšati razumijevanje nekih stvari i životnih situacija. 1. “Čovjek je proizvod svojih misli. O čemu razmišljaš takav postaješ”

Naše misli i naše najdublje želje su ono što smo mi. Naša suština je definisana načinom na koji razmišljamo. Ako su naše misi zaokupljene lažima, zavisti i podlosti takvi ćemo vremenom postati. 2. “Niko vas ne može uvrijediti ako mu to ne dozvolite.”

Ni jedan muškarac vas ne može uvrijediti ako mu vi sami ne dozvolite da vas uvrijedi. Ako ignorišete i ne prihvatite uvredu ne možete biti uvrijeđeni. 3. “Postani ona promjena koju želiš vidjeti u svijetu.” Svaka promjena počinje od nas samih.

Ako želite da ljudi budu ljubazni i pristojni prema vama pokušajte vi da budete ljubazniji i prijatniji prema njima. 4. “Sposobnost praštanja je osobina jakih. Slabi ne praštaju.” Ne radi se o opraštanju grijeha svima, ali vući kroz život teret starih žalbi i potraživanja, poput kofera bez ručke, u najmanju ruku je zamorno.

Ne uživajte u pritužbama, dajte svoj oprost onima koji se nekada nisu ponašali prema vama na najbolji način ne zbog njih već zbog sebe. 5. “Slučajevi savjesti se ne rješavaju većinom glasova.” Ako smatrate da radite pravu stvar nemojte se dovesti u situaciju da se predomislite samo zato što većina misli da to nije ispravno.

6. “Ako želite mir u svijetu počnite sa djecom.” Djeca su naša budućnost. Budite na njihovoj strani, zaštitite ih i ne zaboravite na njihove interese. 7. “Greška neće postati istina samo zato što se širi i umnožava. Istina neće biti greška samo zato što je niko ne vidi.”

Bez obzira koliko puta bila ponovljena, laž ne može postati istina. Morate biti iskreni prema sebi i zapamtiti da će istina uvijek izaći na vidjelo, prije ili kasnije. 8. “Živi kao da ćeš sutra umrijeti. Naučite kao da ćete živjeti vječno” Ako želite vidjeti ili nazvati neku osobu koja vam je draga, učinite to sada.

Ne čekajte sutra ili neko povoljniji trenutak. možda taj povoljniji trenutak nikada neće doći. 9. “Nećete znati kakav će biti rezultat vaših postupaka, ali ako ništa ne učinite, neće biti rezultata.” Nemojte se plašiti grešaka. Ne možete znati kako će nešto ispasti ako ne pokušate.

10. “Sreća je kada ono što mislite, radite i govorite u harmoniji.” Ako se vaše riječi poklapaju sa vašim djelima, ako ne pokušavate da zavaravate i obmanjujete druge to je ono što je prava sreća, piše Info Pult.

You must be logged in to post a comment Login