Nezadovoljstvo nacrtom zakona o porezu

Privrednici poručuju kako ih ovi prijedlozi ograničavaju, a neki su zaprijetili i preseljenjem u Federaciju BiH.

Nacrt zakona o porezu na dobit izazvao je nezadovoljstvo kompanija u bh. entitetu Republika Srpska. Dio je to paketa poreznih zakona, usvojenih kako bi se – tvrde u Vladi – rasteretila ekonomija.

S druge strane, privrednici poručuju kako ih ovi prijedlozi ograničavaju, a neki su zaprijetili i preseljenjem u Federaciju BiH.

Banjalučka pivara jedina je u bh entitetu Republika Srpska. Privatizovana je prije deset godina.
Direktor, Nikolas Peni, kaže da godišnje ulože do 3,5 miliona eura u proizvodnju. Planiraju širenje tržišta, ali brine ih poreska politika entitetske Vlade. Nacrtom Zakona o porezu na dobit organičen je i iznos za marketing.

Ograničavanje rabata 

Nicholas Penny, generalni direktor Banjalučke pivare, kaže:

“Mi prodajemo pivo i garantujem vam da svake godine sve više ulažemo u marketing da bismo prodali naš proizvod. Ako imamo ograničenja kroz poreze, to je također dodatni trošak, dodatni teret našoj kompaniji i čini nas manje konkurentnim.”

Taj Nacrt zakona izazvao je nezadovoljstvo i zbog prijedloga za ograničavanje rabata na 3 posto. Neke firme su zaprijetile i preseljenjem u drugi entitet, Federaciju BiH.

U Privrednoj komori ne vjeruju u takav ishod. Priznaju da je ranije bilo takvih slučajeva, ali sada su organizovali nekoliko sastanaka kako bi privrednici prenijeli svoje zamjerke Ministarstvu.

Najveći problemi

Kažu kako su trenutno najveći problemi privrede RS nelikvidnost, visina poreza i doprinosa i naplata potraživanja, naročito na domaćem tržištu.

Ponovili su i svoje prijedloge. Vladimir Blagojević iz Privredne komore RS-a, kaže:

“Smanjenje poreza i doprinosa na nivo od prije izbijanja svjetske ekonomske krize. Dakle, negdje iz 2008. kada su oni iznosili 52 odsto i povećanje neoporezivog dijela plate..”

U Vladi također nisu zabrinuti da bi nezadovoljstvo zbog seta poreskih zakona moglo da izazove seobe firmi u Federaciju. Kažu da su čuli primjedbe privrednika i mnoge će uvažiti. Već su odustali od ograničenja rabata.

Izvor: Al Jazeera

You must be logged in to post a comment Login