Neophodno podizati svijest građana o nasilju u porodici

Šef kancelarije OEBS-a u Srebrenici Vil Ričard iznio je podatak da je prema raspoloživim podacima svaka druga žena u BiH izložena  nekom obliku nasilja i da je neophodna šira saradnja svih nadležnih organa i institucija da se nasilje sprečava.

On je istakao da je i današnji okrugli sto u Srebrenici, u okviru kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja,“ doprinos podizanju svijesti o značaju sprečavanja i smanjenju slučajeva nasilja na što manji broj jer nikakvo nasilje ne može imati opravdanje.

Službenik Misije OEBS u BiH Vanja Matić ocijenila je današnju debatu u Srebrenici o ravnopravnosti polova i rodnom nasilju veoma otvorenom i korisnom jer je omogućeno da učesnici otvoreno diskutuju i ukazuju na probleme i primjere nasilja u porodici i nedovoljnoj institucionalnoj zaštiti žrtava tog nasilja.

“Cilj ovakvih skupova je ukazivanje na ovaj jako izraženi problem u društvu kome se ne posvećuje dovoljno pažnje i potrebno je da se intenzivnim aktivnostima stvori ambijent da se svi oblici nasilja efikasnije sprečavaju pa i nasilje u porodici na koje ne smijemo ostajati nijemi”, izjavila je Matićeva.

Učesnici ovog okruglog stola iznijeli su mnoštvo primjera nasilja među kojima i onog u porodici.

okrugli sto srebrenica 02

Istaknuto je da spostoje razni oblici rodne neravnopravnosti od porodice, do politike  i drugih sfera života i ocijenjeno  da siromaštvo, teška ekonomska situacija, ali neuređenost društva, nepotizam i korupcija i nepoštovanje zakona dovode do povećanja raznih oblika nasilja koji su posljedica nazadovoljstva, besperspektivnosti i nemogućnosti da se obezbijede elementarni uslovi za život.

Ukazano je da borba protiv rodne zasnovane neravnopravnosti nije briga samo policijskih i pravosudnih organa nego i centara za socijalni rad, sigurnih kuća i  svih subjekata u društvu te da je neophodno stalno i aktivno raditi na podizanju  svijesti iz ove oblasti.

Oranizator ovog okruglog stola su Misija OEBS-a u BiH u saradnji sa Ambasadom Norveške u BiH te magazinom „Buka“ iz Banja Luke i Udruženjem „Sara“ iz Srebrenice.

I na ovom skupu je ukazano da žrtve u Republici Srpskoj nasilje mogu prijaviti policiji na telefonski broj 122 i SOS broj 1264, a Federaciji BiH na broj 1265.

You must be logged in to post a comment Login