Neophodan je tijelu: Holesterol nije vaš ‘neprijatelj‘, evo šta jeste

Neki tipovi holesterola su esencijalni za dobro zdravlje. Tijelu je potreban holesterol da obavlja važne funkcije, kao što su proizvodnja hormona i izgradnja stanica. Holesterol putuje kroz krv na proteinima nazvanim lipoproteini. Dva tipa lipoproteina prenose holesterol kroz tijelo: lipoprotein niske gustoće (LDL), ponekad nazvan “loš” holesterol, i lipoprotein visoke gustoće (HDL), ili “dobar” holesterol. Tijelu je potreban holesterol da obavlja važne funkcije, kao što su proizvodnja hormona i izgradnja stanica.

Kada tijelo ima previše LDL holesterola, može se nakupiti na zidovima krvnih žila. Ovaj nakupljanje naziva se plak i može dovesti do bolesti ateroskleroze. HDL, ili “dobar” holesterol, prenosi holesterol natrag do jetre. Jetra ga zatim uklanja iz tijela. Visoke razine HDL holesterola mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara.

Kako se tijekom vremena nakuplja plak unutar krvnih žila, unutrašnjost žila se sužava. Ovo sužavanje može ograničiti i na kraju blokirati protok krvi prema i od srca i drugih organa. Kada protok krvi prema srcu bude blokiran, to može uzrokovati anginu (bol u prsima) ili srčani udar.

Namirnice koje sadrže HDL, ‘dobri‘ holesterol su između ostalih masne ribe kao losos, skuša, tuna, maslinovo ulje, avokado, orasi i bademi, zobene pahuljice, crveno vino i crna čokolada. Važno je napomenuti da se prehrana treba kombinirati s ostalim zdravim načinima života, poput redovite tjelesne aktivnosti, kako bi se postigao optimalan profil holesterola i smanjio rizik od srčanih bolesti. Prije nego što napravite značajne promjene u prehrani, uvijek je dobro konsultirati se s liječnikom ili nutricionistom kako biste dobili prilagođene smjernice za vaše potrebe.

Dakle, holesterol je apsolutno vitalan za ljudsko tijelo i nije ‘neprijatelj‘ kako se predstavlja. Pravi neprijatelj su LDL lipoproteini za koje, kad se veže, ne može vršiti svoje fiziološke funkcije. LDL možemo naći u svim vrstama mesnih prerađevina i namirnica ‘bogatih‘ štetnim mastima i ugljikohidratima, svemu što znamo instinktivno da treba izbjegavati, prenosi Oslobođenje.ba.

You must be logged in to post a comment Login