Neobična zanimanja u RS: Od uzgajivača glista i gatare do SOS majke

Gatara, direktor kafane, SOS majka, te sakupljač i naplaćivač dugova samo su neka od neobičnih zanimanja koja zvanično postoje u Republici Srpskoj.

Takozvani “šifarski popis” zanimanja, među kojima se nalaze i pomenuta, moguće je pronaći na sajtu Zavoda za statistiku RS pod opcijom “klasifikacija zanimanja”.

Navedeno je da se zanimanja ažuriraju u skladu s promjenama na tržištu rada. Tako se na ovoj listi, u dijelu koji se odnosi na lične usluge, osim astrologa i gatare, nalaze i predskazivač sreće, te numerolog.

Jedna od gatara, koja usluge nudi na svojoj internet stranici, tvrdi da, osim što proriče budućnost, može i da napravi takozvani “ljubavni urok”, koji pomaže nesrećnima u ljubavi i onima koje je ostavio partner.

“U pitanju je pozitivna molitva u vremenu u kojem skupim pozitivnu energiju, koju preko dlana prenosim na talisman”, objašnjava ova gatara i dodaje da pored talismana daje i savjete kako se treba ponašati prema voljenoj osobi.

Prema njenim navodima cijena “ljubavnog uroka” iznosi 150 evra, ali ukoliko klijent ima dodatne želje, “urok” je skuplji.

Kako direktorska funkcija godinama slovi za jednu od najpoželjnijih, tako su mnogi koji “pate od funkcije”, zahvaljujući novoj klasifikaciji zanimanja, došli na svoje.

Podugačak spisak “novokomponovanih direktora” je i direktor malog disko-bara ili male kafane. Oni imaju priliku da šefuju vođi benda, pjevaču i plesaču u noćnom klubu, koji su takođe registrovani kao zanimanja.

Prema ovom dokumentu postoji i plesač na ulici, a zanimanje kojim bi svi sladokusci nesumnjivo voljeli da se bave, da bi spojili ugodno sa korisnim, jeste i degustator hrane.

Sudeći prema pomenutom popisu, u RS rade i iznajmljivači odjeće, mješači pića, ručni perači stakla i to ulični, kako je precizno navedeno, kao i sakupljači i naplaćivači dugova.

Žena koja je odabrala da joj životni poziv bude SOS majka radno vrijeme provodi sa napuštenom djecom koja su joj povjerena na brigu. Ona im pruža emocionalnu sigurnost, ljubav i stabilnost, ali i vodi računa o uređenju domaćinstva.

U uzgajivače životinja i pčela, između ostalih, svrstani su i uzgajivač glista, nojeva, te uzgajivač svilene bube, dok se među zaštitnicima našao čuvar staje.

Ipak, koliko god se iščuđavali nekim zanimanjima, izreka da za svaku robu postoji kupac se i ovdje pokazala kao tačna, što potvrđuje i ekonomski stručnjak Zoran Pavlović. On smatra da živimo u neobičnoj zemlji u kojoj se tržište otvara za različite aktivnosti, a potražnja za ovakvim zanimanjima nerijetko se može naći u oglasima i zahtjevima za zapošljavanje.

“Činjenica da se kod nas ne traže radnici u proizvodnji pokazuje da smo društvo u kojem proizvodnja nije nikome interesantna, pa imamo sistem u kojem se traže navedena zanimanja”, kazao je Pavlović.

Napominje da, iako postoji potreba za vještinama koje posjeduju ljudi pomenutih zanimanja, to se ne može uzeti kao generalna potreba tržišta.

U Zavodu za statistiku RS su objasnili da je “šifarski popis” zanimanja za RS samo preveden sa engleskog jezika i da zbog toga nemaju detaljna objašnjenja šta je obim posla svakog od navedenih zanimanja.

Bioenergetičari

Na popisu zanimanja, pored standardnih medicinskih struka, našli su se i bioenergetičari, koji su svrstani u neraspoređene zdravstvene stručnjake, među kojima se nalaze i medicinska sestra, zdravstveni inspektor, te mrtvozornik.

Neka od neobičnih zanimanja:

  • Uzgajivač svilene bube
  • Ulični plesač
  • Degustator hrane
  • Sakupljač i naplaćivač dugova
  • Iznajmljivač odjeće
  • Čuvar staje
Izvor: Nezavisne

You must be logged in to post a comment Login