Neobičan simptom koji može da ukaže na lošu cirkulaciju

Loša cirkulacija se javlja kada je u određenom dijelu našeg tijela krvotok drastično smanjen, a najčešće je riječ o rukama i nogama.

Iako postoji mnogo razloga zašto dolazi do problema s cirkulacijom, najčešće su glavni krivci nezdrave navike poput pušenja, nedovoljne fizičke aktivnosti, nepravilne ishrane, ali i neka zdravstvena stanja kao što su povišen krvni pritisak, dijabetes ili poremećaj u radu štitne žlijezde.

S obzirom na to da loša cirkulacija nije nimalo bezazlena i može dovesti do ozbiljnih posljedica, potrebno je na vrijeme prepoznati njene simptome. Neki od najčešćih znakova loše cirkulacije svakako su hladne ruke i noge, a često se javljaju i otoci oko zglobova zbog povećanog zadržavanja vode. Ipak, jedan simptom javlja se mnogo rijeđe i tek ga mali broj ljudi povezuje upravo sa slabom cirkulacijom.

Kako objašnjavaju ljekari, radi se o lomljivim noktima. Naime, kod zdravih osoba ćelije njihovih noktiju na rukama i nogama brzo rastu i neprestano se regenerišu. Kada imamo lošu cirkulaciju, naši nokti najverovatnije neće dobiti kiseonik i hranjive materije koji su im potrebne. Kao rezultat toga, postaće lomljivi i lako pucati. U naročito retkim slučajevima može doći i do njihovog otpadanja, piše Index.hr.

You must be logged in to post a comment Login