Nema više ni table, samo čudom može biti otvorena pekara

Od prije par dana skinuta je tabla peKARE koja je bila okačena duže od dvije godine i nikad nije otvorena.

Nakon našeg teksta o pekari koja najbolje ilustruje život običnog čovjeka u poređenju sa ljudima na vlasti došlo je do reakcije i skidanja table, ali i velikog nezadovoljstva jer se neko usudio o tome govoriti javno.

Svakog dana u Srebrenici je manje ljudi, odlaze zbog čega ne mogu da rade uslužne radnje poput pekare, mesare, butika, prodavnica kozmetike, zanatskih radnji i svega drugog što stanovnici ovog mjesta trebaju, a nemaju.

Veliku odgovornost za ovako stanje imaju političari – odbornici, ali i dijelom građani, prije svega jer su manjina. Od oko 12.500 osoba sa pravom glasa u Srebrenici na prošlim izborima najviše da trećina ljudi žive na ovoj opštini, niko nema tačne podatke, dok je većina zapravo imaginarna i odlučuje za ljude čija je sudbina Srebrenica. Tu se misli na ljude iz drugih opština, Srbije, Federacije BiH i dijaspore koji imaju ličnu kartu u Srebrenici.

Još jednom pisanje o stvarnim problemima smeta ljudima koji vode grad jer veliki broj njih nema nikakvu odgovornost, mnogi ne žive tu, ali su zaposleni i primaju platu, ili žive drugačije i ne vide probleme običnog čovjeka, jednostavno ih nije briga.

Prije više od dvije godine postavljena je table peKARA u centru grada koja je do prije nekoliko dana stajala. Više srebreničkih odbornika najavljivao je pekaru kao “nešto neviđeno” koja će raditi 24 sata gdje se uvijek mogu kupiti svježa peciva, do čega ipak nije došlo.

Još 2019. najavljeno je otvaranje pekare jer je jedan investitor iskazao interesovanje da pokrene modernu pekaru, uz podršku Opštine Srebrenica koja bi pod povoljnim uslovima dala u zakup prostor, ali od toga ništa.

Srebrenica od 2014. godine nema pekaru, a pored toga nedostaje i mesara, piljara, druge zanatske radnje i prodavnice odjeće i obuće, a najviše nedostaju ljudi.

You must be logged in to post a comment Login