Nema straha od pojave epidemije meningitisa u Srebrenici

Protekle sedmice zabilježene su dva slučaja meningitisa kod djece u Domu zdravlja Srebrenice što je zabrinulo roditelje, posebno one koji imaju djecu u vrtiću i školi.

Srebrenički ljekar Nermin Džanić rekao je da se meningitis javlja u svim područjima i da njegova inkubacija traje dva dana, kao i da nema straha za širenje ovog virusa.

“Dvoje djece sa ovim virusom osjeća se dobro i nalaze se na liječenju u Zvorniku. Nakon završene terapije antibioticima, djeca će biti vraćena kuči. Još četvoro djece imalo je slične simptome, ali je analizama utvrđeno da je riječ o prehladi i djeca su puštena iz zvorničke bolnice”, rekao je dr Nermin Džanić i istakao da nema straha za pojavom epidemije jer nema novih oboljelih.

On je rekao da je meningitis virusna bolest i da se prenosi sa osobe na osobu, te da djeca kod koje je otkriven ovaj virus nisu bila u vrtiću ili drugom mjestu gdje bi se virus mogao širiti.

Meningitis je upala moždanih ovojnica, zaštitnih membrana koje obavijaju mozak i kičmenu moždinu, te zbog blizine mozga i kičmene moždine može biti opasan po život zbog čega je neophodna brza reakcija doktora.

Simptomi koji karakterišu meningitis su povišena temperatura, glavobolja, ukočenost vrata, groznica, pospanost i drugi.

You must be logged in to post a comment Login