Nema kupaca za domaće maline u Republici Srpskoj

Iako je berba kasnih sorti malina u Srpskoj u finišu, otkupna cijena za ovu sezonu još nije formirana, a mnogi proizvođači su zbog tako neizvjesne situacije potpuno odustali od berbe preostalog roda.

Proizvođači ovog voća su maline odavno predali hladnjačarima, ali i nakon nekoliko mjeseci ne znaju kada će i koliko novca dobiti za svoj trud.

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja “Vilamet”, koje okuplja proizvođače jagodičastog voća u regiji Birač, Ivan Stojanović za Glas Srpske kaže da je svaki komentar o ovako teškom stanju suvišan.

“Nedavno sam razgovarao sa jednim od otkupljivača, raspitivao se šta je planirao i koja je konačna otkupna cijena, međutim, njegov odgovor je da ništa nije prodao i još ne zna koliko može da plati preuzeti rod”, rekao je Stojanović.

Sve prilike su, kako kaže, da će ta cijena biti 2,80 KM plus PDV.

“To znači da cijena neće biti ni tri marke, kao što su bile pretpostavke prije mjesec dana. Dao sam maline, a ne znam cijenu. Hladnjačari plaćaju akontativno koliko ko može, a za ostalo ne znaju ni oni sami”, rekao je Stojanović i dodao da još ima proizvođača koji nisu naplatili ni prošlogodišnji rod, pa su mnogi zbog toga i na sudu.

Objasnio je da kilogram proizvedene maline proizvođača košta oko 3,50 KM, pa i do 3,80 KM, što pokazuje da je u samom startu u manjku za marku. Dodao je da su otkupne cijene lani bile od pet do 8,50 KM po kilogramu.

“Iz Bratunca ni kilogram malina nije prodat niti izvezen u inostranstvo, a kupina nešto sasvim malo”, rekao je Stojanović.

Dodao je da su ove godine beračima plaćali od 1,50 do dvije KM po kilogramu ili dnevnicu od 70 do 80 KM.

“Napustio sam jesenju berbu malina i kupina jer se ne isplati, a ima i onih koji su već uništili malinjake. U zasadima još ima malina i, generalno, nije završena berba, a plodove jedu ptice” kazao je Stojanović.

Slična situacija je i u Tesliću, a proizvođač iz te opštine Dragomir Pavlović, koji je maline do ove godine uzgajao na pola hektara, odustao je od ovog posla.

“Imajući u vidu situaciju na tržištu, nisam ulagao u malinjak. Uzgojio sam male količine za vlastite potrebe i nakon 20 godina odustao od proizvodnje malina”, kazao je Pavlović i dodao da je o otkupnim cijenama malina suludo i govoriti.

Da je situacija neizvjesna, saglasan je i vlasnik hladnjače “Agro dr” iz Bratunca Petko Rankić koji kaže da bi otkupna cijena trebalo da bude 2,80 KM plus PDV. Dodao je da su hladnjačari i lani bili u minusu, a ako tako bude i ove godine, mogu samo zatvoriti firmu.

“Još nema tržišta za otkupljenih oko 1.000 tona malina i kupina. Imao sam kupce iz Njemačke koji su nudili 1,60 evra i 1,80 evra po kilogramu, u zavisnosti od klase i kvaliteta, ali nismo pristali na to. Čekam dobru cijenu, a malina u hladnjačama može da stoji na minus 20 i dvije do tri godine”, kazao je Rankić i dodao da će, kada prodaju maline i isplate troškove, znati koliko novca mogu dati proizvođačima, piše Glas Srpske.

You must be logged in to post a comment Login