Nekropola stećaka iz Srebrenice nacionalni spomenik BiH

Na 12. zasjedanju Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine još dva spomenika proglašena su od nacionalnog značaja, među njima nekropola sa stećcima na lokalitetu Grebnica na teritorji opštine Srebrenica.

Drugi nacionalni spomenik u BiH proglašena je istorijska građevinu – neboder Željezničarsko – štedne zadruge u Sarajevu, a donesene su i odluke o izmjenama i dopunama odluka za dobra koja već imaju status nacionalnog spomenika.

Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH do sada je proglasila 10 nacionalnih spomenika sa područja opštine Srebrenice.

Proglašeni su: Donji grad, džamija u Slapovićima, Skelani kao arheološko područje, nekropole sa stećcima Maramorje u naselju Bučje, harem džamije u Crvenoj rijeci, harem džamije u Gornjim Potočarima, harem i dva šehidska nišana u Slapovićima, kuća srebreničkog kadije hadži Husejna ef. Đozić, današnja Dervišagića kuća i Most na rijeci Zeleni Jadar u Slapovićima.

Ono što je zanimljivo jeste da u nacionalne spomenike BiH nije upisana katolička kapela Svete Marije, Bijela džamija, Crkva Pokrova Presvete Bogorodice, Pravoslavni manastir Svete Trojice u Sasama i brojne nekropole stećaka.

You must be logged in to post a comment Login